CC a respins cererea de suspendare a acțiunii a noilor articole adoptate la Legea cu privire la Procuratură

Curtea Constituțională (CC) a respins cererea de suspendare a acțiunii a noilor articole adoptate la Legea cu privire la Procuratură, depusă de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Decizia a fost publicată luni, 6 septembrie, pe site-ul instituției, scrie zugo.md.

„Astăzi, 6 septembrie 2021, în baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) și 140 alin. (2) din Constituție, 4, 251, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, 6, 71, 61 și 64 din Codul jurisdicției constituționale, Președintele ad-interim a respins cererea de suspendare a acțiunii articolelor 17 alineatele (14), (15) și (16), 18 alin. (4), 271, 311, 521, 551, 58 alineatele (7) și (8), 69 alineatele (1) și (2) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, în redactarea Legii nr. 102 din 24 august 2021, depusă de domnul Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Prevederile contestate se referă la componența Consiliului Superior al Procurorilor, introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și la posibilitatea eliberării din funcție a acestuia în cazul obținerii unui calificativ nesatisfăcător. Prevederile contestate au modificat și unele aspecte referitoare la răspunderea disciplinară a procurorului general și la încetarea mandatelor adjuncților procurorului general.

Având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo s-a adresat vineri, 3 septembrie, cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament.

Precizăm că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Chiar și așa, la 1 septembrie 2021, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar vineri, 3 septembrie 2021, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share