CC: Parlamentul nu poate fi dizolvat din cauza inacțiunii Maiei Sandu

Parlamentul Republicii Moldova nu poate fi dizolvat din cauza inacțiunii președintelui țării, a subliniat Curtea Constituțională, în decizia de astăzi prin care a fost respinsă sesizarea PAS/Maia Sandu cu privire la autodizolvarea Legislativului.

“Curtea a reținut că articolul 85 din Constituție reglementează explicit dizolvarea ca sancțiune pentru un Parlament inactiv, sub aspectul imposibilității formării Guvernului și sub aspectul blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni. Dizolvarea poate opera doar dacă inactivitatea îi este imputabilă Parlamentului, nu și dacă îi este imputabilă altor autorități publice și actori politici”, a comunicat Înalta Curte, după ședința de astăzi.

Curtea a mai subliniat că, potrivit prevederilor constituționale, atribuția dizolvării Parlamentului îi revine exclusiv Președintelui Republicii, pe care o poate exercită doar în condițiile și conform procedurilor prevăzute expres în Legea Supremă.

Amintim că Maia Sandu, susținută de PAS, plănuia să nu înainteze un candidat pentru funcția de premier, iar după trei luni din data demisiei lui Chicu să emită decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului. Însă, prin decizia de astăzi CC a spus clar, că acest plan nu duce la dizolvarea Legislativului și nu este constituțional.

PSRM i-a dat Maiei Sandu un răgaz de până la 1 februarie 2021, pentru a înainta numele următorului premier.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share