CCF Moldova declară toleranță zero față de abuzurile săvârșite împotriva copiilor

Declarăm toleranță zero față de abuzurile săvârșite împotriva copiilor și suntem alarmați de acțiunile întârziate ale autorităților tutelare și de implicarea limitată a altor instituții cu competență de identificare și de referire a cazurilor cu risc sporit pentru viața și sănătatea fizică și psihică a copilului.

Conform Legii 140 art. 13 autoritatea tutelară locală trebuie să instituie custodia asupra copilului al cărui părinte/părinți se află temporar în afara țării, o perioadă mai mare de 2 luni.

Același articol aliniatul 7 menționează că: Identificarea copiilor ai căror părinți/părinte se află temporar în altă localitate din țară sau de peste hotare se efectuează de:
a) conducerea instituțiilor de învățământ– în cazul copiilor care frecventează astfel de instituții;
b) specialistul în protecția drepturilor copilului, asistentul social comunitar, medicul de familie/asistentul medicului de familie sau ofițerul de sector al poliției – în cazul copiilor care nu frecventează instituții de învățământ.

Conform procedurii legale autoritatea tutelară locală dispune evaluarea situației copiilor respectivi, în termen de 30 de zile lucrătoare, de către specialistul în protecția drepturilor copilului sau, în lipsa acestuia, de către asistentul social comunitar.

La fel, părinți care intenționează să plece temporar în altă localitate din țară sau de peste hotare trebuie informați că sunt obligați să depună la autoritatea tutelară locală de la locul de trai al persoanei care urmează să exercite custodia cererea privind instituirea custodiei asupra copilului și declarația privind acordul persoanei respective.

Abuzul unui copil este o tragedie pentru societate. Ultimele cazuri de abuz sexual împotriva a doi copii ne demonstrează că legislația nu a fost aplicată, iar aceasta a dus la încălcările grave a drepturilor copilului.

CCF Moldova solicită autorităților cu competențe în domeniu, în primul rând, MMPS să se asigure că autoritățile tutelare documentează fiecare caz pentru a asigura bunăstarea și siguranța copilului.

În afara de intervenția specialiștilor din sistemul de protecție socială, care de multe ori este reactivă, e nevoie de o largă mișcare națională de sensibilizare și educare care să-și propună să transmită către publicul general mesaje de toleranță zero față de orice formă de violență împotriva copilului.

Doar așa, Moldova va deveni o țară în care abuzul sexual asupra copiilor și nașterile la adolescență sunt extrem de rare sau eliminate complet, iar copiii cresc într-un mediu protector.

Persoanele cu funcție de răspundere, alte persoane care cunosc despre existenta unui pericol pentru viața şi sănătatea unei potențiale victime, trebuie să comunice imediat acest fapt autorităților abilitate cu funcții de prevenire şi combatere a violenței în familie. În cazul în care nu fac acest lucru, să fie aplicate sancțiunile prevăzute de cadrul legal.

CCF Moldova

Total
0
Shares
 
Total
0
Share