Alte știri

CDC din SUA declară acum că noul coronavirus nu se răspândește cu ușurință prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate

Pinterest LinkedIn Tumblr

CDC, centrul pentru prevenirea bolilor infecțioase din SUA, avertizase că infectarea cu noul coronavirus este „posibilă” prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate. Acum reprezentanții susțin că „nu se răspândește cu ușurință” prin suprafețe contaminate cu COVID-19. Aceasta afirmatie poate fi citită pe una dintre paginile site-ului principal al agenției de sănătate publică americană, actualizată recent, relatează Smartradio.ro

Dacă până acum curățai alimentele și alte pachete în contextul pandemiei de coronavirus, ai putea acum răsufla ușurat.

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), care reprezintă cea mai mare agenție de sănătate publică din Statele Unite, spune acum că noul virus „nu se răspândește cu ușurință” de pe „suprafețele sau obiectele infectate”.

Dar experții americani avertizează că asta nu înseamnă că nu mai este necesar să se ia măsuri „practice și realiste” pentru a opri răspândirea Covid-19.

O modificare recentă a indicațiilor de pe site-ul CDC

Deși nu se știe cu exactitate când, agenția federală de sănătate publică a Statelor Unite pare să fi modificat recent directivele care datau de la începutul lunii martie și care indicau într-o manieră destul de sumară că o infectare „poate fi posibilă” de pe suprafețele contaminate.

Acum, CDC include „suprafețele sau obiectele” într-o secțiune care arată mijloacele prin care coronavirusul „nu este transmis cu ușurință”. În această secțiune, agenția indică faptul că virusul nu se transmite ușor nici prin alte mijloace, cum ar fi de la animal la om sau de la om la animal.

„COVID-19 este o boală nouă și încă învățăm despre modul în care se răspândește. Covid-19 poate fi răspândit în alte moduri, dar se crede că nu acestea sunt principalele căi de propagare a virusului”, conform CDC.

CDC a amintit cetățenilor americani că virusul se răspândeste în principal de la o persoană la alta, menționând că noul coronavirus „se transmite foarte ușor și durabil între oameni”.

Aceasta nu înseamnă că ar trebui să încetăm să ne spălăm pe mâini și să dezinfectăm suprafețele.

Schimbarea vine după ce un studiu preliminar lansat în martie a sugerat că noul coronavirus poate rămâne în aer până la trei ore și să trăiască pe suprafețe precum plasticul și oțelul inoxidabil timp de trei zile, ceea ce a determinat mulți oameni să își șteargă cumpărăturile, pachetele livrate sau alte articole, așteptând câteva ore înainte de a le atinge.

Virusul poate fi prezent fără a fi infecțios

La vremea respectivă, studiul nu fusese încă examinat peer to peer și nu a stabilit dacă oamenii s-ar putea infecta prin atingerea anumitor suprafețe contaminate.

Dr. John Whyte, medic principal al site-ului de sănătate WebMD, a declarat pentru Fox News că actualizarea CDC aduce claritate și ajută la reducerea temerilor.

„Mulți oameni se temeau că, prin simpla atingere a unui obiect, ar putea lua coronavirusul. Dar nu este cazul. Chiar dacă un virus poate rămâne pe o suprafață, asta nu înseamnă că acesta este cu adevărat infecțios”, specifică medicul.

„Cred că acest nou ghid ajută oamenii să înțeleagă mai bine ce crește și ce diminuează riscul. Nu înseamnă că trebuie să încetăm să ne spălăm pe mâini și să dezinfectăm suprafețele. Dar asta ne permite să fim pragmatici și realisti pe măsură ce încercăm să redobândim un sentiment de normalitate „, a adăugat el.

Citește și: Țara în care s-au format cozi la frizerii după relaxarea restricțiilor. Oamenii au stat în rând încă de la miezul nopții

loading...

Comments are closed.