Alte știri

Ce a pățit un tânăr care a consumat doi litri de energizant pe zi, timp de doi ani. Chinurile prin care a trecut

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un tânăr de 21 de ani din Marea Britanie a ajuns să se zbată între viață și moarte din băuturilor energizante, pe care le-a consumat în exces.

De doi ani, britanicul obișnuia să consume câte doi litri de energizant pe zi – câte patru doze de 500 ml fiecare. Băuturile conțin o cantitate mare de cofeină, care în timp i-a provocat probleme de sănătate, potrivit The Sun.

Tânărul a cerut ajutorul medicilor după ce timp de patru luni s-a confruntat cu insuficiență respiratorie și scădere în greutate, iar starea continua să i se înrăutățească. În plus, a avut indigestie, tremurături și palpitații. Din cauza problemelor de sănătate, nu a mai putut nici să meargă la facultate.

„Când consumam patru energizante pe zi, sufeream de tremurături și palpitații care mi-au afectat capacitatea de a mă concentra la lucruri elementare și nu mi-am putut continua studiile universitare. De asemenea, am avut migrene severe, care apăreau în perioadele în care nu consumam energizante. Mi-au afectat capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi și chiar activități simple, cum ar fi mersul în parc sau plimbările”, a mărturisit tânărul.

În urma analizelor, pacientul a fost diagnosticat cu insuficiență cardiacă și insuficiență renală. Bărbatul era sănătos, iar problemele i-au fost cauzate de aportul excesiv de băuturi energizante, spun medicii.

O jumătate de litru de energizant conține 160 mg de cofeină. Asta înseamnă că tânărul de 21 de ani consuma 640 de mg pe zi – echivalentul a șase cești de cafea.

Medicii nu recomandă consumul a peste 400 mg de cofeină pe zi.

Pe lângă cofeină, băuturile energizante mai conțin cantități mari de zahăr, aditivi și alte substanțe care, consumate în exces, pot provoca probleme de sănătate.

Britanicul a ajuns la terapie intensivă, starea sa fiind atât de gravă încât medicii au luat în calcul un transplant de organe. A petrecut în spital 58 de zile până a început să își revină.

La nouă luni de la externare, problemele cardiace s-au atenuat, însă tânărul va avea nevoie probabil de un transplant de rinichi.

Britanicul îi avertizează acum pe cei care obișnuiesc să consume zilnic energizante și spune că ar trebui ca pe etichetă să fie precizate mai clar posibilele efectele ale consumului în exces.

„Cred că dau foarte ușor dependență, iar copiii au prea ușor acces la ele. Cred că ar trebui puse mesaje de avertizare, ca pe pachetele de țigări, pentru a arăta potanțialele pericole”, a transmis el.

loading...

Comments are closed.