Vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, susține că summitul Comunității Politice Europene care urmează să aibă loc pe 1 iunie în Republica Moldova, va aduce mai multe avantaje țării și cetățenilor, scrie Voceabasarabiei.md
În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Mogâldea a subliniat că summitul ar putea aduce mai multe investiții și ar putea să crească nivelul de cooperare economică a țării noastre cu Uniunea Europeană, dar și statele din estul Europei și din Balcani.
„În primul rând, are de câștigat țara și prin intermediul țării evident că și oamenii care locuiesc în această țară vor câștiga mult la capitolul poate al mândriei, al sentimentului că trăim într-o țară care este recunoscută de către alte state, de către comunitatea internațională ca un partener de încredere, ca o țară care este astăzi un aliat foarte bun al Uniunii Europene și al Occidentului în această regiune a Europei și datorită acestor lucruri ni s-a oferit acest privilegiu de a găzdui summitul. În al doilea rând, există niște beneficii concrete inclusiv pentru oamenii țării noastre, aici discutăm despre faptul că summitul ar putea aduce mai multe investiții și ar putea să crească nivelul de cooperare economică a țării noastre cu Uniunea Europeană, dar și statele din estul Europei și din Balcani”, a explicat vicedirectorul IPRE.
Totodată, Mihai Mogâldea a menționat că pe agenda summitului unul din subiecte va fi cel al resurselor energetice.
„R. Moldova ar putea împreună cu țările europene să identifice noi surse alternative pentru importul de energie pentru iarna care vine, să se gândească la o formulă prin care prețurile la energie să fie unele mai mici pentru consumatorii finali, în același timp, pe agenda summitului un alt subiect va fi cel legat de interconectarea sistemelor de telecomunicații și transport. Iar asta înseamnă că se va discuta inclusiv despre reducerea costurilor pe care le suportă astăzi oamenii atunci când folosesc servicii de telefonie sau internet în alte state decât cele de reședință, când pleacă într-o altă țară și utilizează aceste servicii, se va discuta despre drumuri, autostrăzi, modul în care Europa poate fi mai bine interconectată din punctul de vedere al infrastructurii. Iată în țara noastră în ultimele luni discutăm despre construcția unor poduri peste Prut care ne-ar ajuta să fluidizăm traficul între România și Republica Moldova. Un asemenea subiect trebuie discutat la o scară mai largă, pentru că țara noastră, aflându-se acum între Ucraina și România, iar Ucraina, fiind în situație de război, ar trebui să asigure un fel de liant din punctul de vedere al infrastructurii și să fluidizeze cumva traficul și comerțul între regiunea noastră și Uniunea Europeană. Iată aceste subiecte sunt de interes și pentru populația din Republica Moldova, iar dacă discutăm despre această regiune a satului Bulboaca, Anenii Noi, ei beneficiază direct de pe urma summitului, pentru că acolo s-au renovat drumuri, tronsonul de cale ferată la fel a fost renovat, avem Gara din Bulboaca care arată mult mai bine după zeci de ani în care nu s-au investit bani; avem drumurile locale și naționale, care sunt în acest perimetru al șoselei dintre Chișinău și Bulboaca, care la fel au fost reparate, renovate stații de autobuz și transport public în care s-au investit bani. Toate aceste lucruri contează, pentru că oamenii din Bulboaca, din Anenii Noi le vor putea utiliza și după summit și pentru ei nu doar găzduirea summitului este importantă, ci mai degrabă lucrările care se fac în contextul acestui summit de care vor putea să beneficieze direct”, a mai spus Mogâldea.
Menționăm că summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.
Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.