Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a semnat astăzi, 30 ianuarie 2024, cererea de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).
În scrisoare se arată că aprofundarea progresivă a integrării economice dintre Moldova și Uniunea Europeană (UE), în special în comerțul bilateral, a adus beneficii tangibile economiei, afacerilor și cetățenilor.
Beneficiile aderării la SEPA
După ce a semnat documentul în prezența reprezentanților din sectorul bancar al țării, guvernatorul BNM a menționat că apartenența la SEPA oferă beneficii pentru cetățeni, companii și țară. „Este în avantajul tuturor participanților să avem plăți rapide, transparențe și sigure, dar și la un preț sustenabil”, a precizat ea.
Anca Dragu a subliniat importanța transparenței, care oferă încredere în orice tranzacție, dar și avantajele legate de costuri: „Cu acest sistem, o plată ar putea fi făcută într-un orizont de timp de 24 de ore și în loc să plătim 20 – 30 de euro per tranzacție, am putea plăti numai la 1, 2, sau 3 euro, care este un pas uriaș pentru toți cei care participă la sistemul economic. Această veste cred că va fi foarte bună și pentru toți moldovenii care trăiesc și muncesc în străinătate și transferă remiteri și agoniseala lor către rudele lor din țară”.
Guvernatorul a precizat că aderarea la SEPA va facilita procesarea eficientă și sigură a plăților transfrontaliere în euro, impulsionând relațiile comerciale și financiare cu partenerii europeni.
Participanții la pregătirea dosarului de aderare la SEPA
Procesul de pregătire a dosarului a implicat mai multe autorități de la Chișinău, inclusiv suportul băncilor centrale din România, Lituania și Regatul Țărilor de Jos, în cadrul proiectului Twinning. În acest context, Anca Dragu a ținut să le mulțumească tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea cerințelor necesare aderării Republicii Moldova la SEPA.
Banca Națională are rolul de catalizator și de reprezentare a comunității financiare locale în procesul de includere a Republicii Moldova la zona SEPA.
Etapele de aderare
Organizația care va lua decizia de a permite aderarea Republicii Moldova la SEPA este Consiliul European al Plăților de la Bruxelles (European Payments Concil din Bruxelles, EPC). După semnarea cererii de către guvernatoarea băncii centrale, urmează două etape: evaluarea dosarului și conectarea propriu-zisă la sistem.
„Temele de acasă au fost făcute. Sperăm că în cel mult un an vom trece de etapa de evaluare, iar în cel mai scurt timp posibil și următoarea etapă,” a menționat Anca Dragu în cadrul evenimentului oficial de semnare a cererii la care au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației Băncilor din Moldova și ai băncilor licențiate. Aceștia au menționat că aderarea la SEPA va avea o contribuție enormă în dezvoltarea sistemului bancar care, la rândul său, interacționează cu toți participanții din circuitul economic.
Ce este SEPA
SEPA este o inițiativă a industriei bancare europene, lansată în 2008 cu sprijinul Comisiei Europene şi al Băncii Centrale Europene. În prezent, zona SEPA este formată din 36 de țări europene, inclusiv mai multe state care nu fac parte din zona euro sau din Uniunea Europeană.