Oficial

Ce întâlniri a avut Igor Dodon la Strasbourg, după rostirea discursului la sesiunea ordinară a APCE

Pinterest LinkedIn Tumblr

După rostirea unui discurs la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, președintele Igor Dodon a avut întâlniri cu mai mulți oficiali europeni, transmite Telegraph.md

În primul rând, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, costum şi interior

Președintele i-a adresat sincere felicitări cu prilejul re-alegerii în calitate de Președinte al Comisiei și a exprimat mulțumiri pentru asistența personală acordată în medierea situaţiei dificile din sistemul judiciar din țara noastră.

A menționat că este apreciat parteneriatul continuu al Republicii Moldova cu CoE și Comisia de la Veneția subliniind faptul că expertiza oferită și opiniile Comisiei sunt indispensabile în vederea ajustării eforturilor de avansare a reformelor din țara noastră.

A reiterat că reforma justiţiei reprezintă una din principalele priorități pentru conducerea Republicii Moldova și în acest sens, va fi promovată o reformă a justiției conform unui model acceptat de comunitatea internațională, societatea civilă, experți în domeniu și conducerea Republicii Moldova.

De asemenea, a apreciat angajamentul Comisiei de la Veneţia de a expertiza în regim de urgență proiectul de modificare a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii și am specificat că contăm și în continuare pe asistența acordată pentru a asigura transformările necesare spre bine a vieții cetățenilor din Moldova.

A doua întâlnire de pe agendă a fost cu Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Linos-Alexandre Sicilianos

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, oameni stând jos şi interior

În cursul dialogului, Igor Dodon a menționat că Republica Moldova a apreciat mereu activitatea înaltei Curţi care este una din cele mai cunoscute instanţe europene în rândurile cetăţenilor ţării noastre.

În context, a subliniat că Republica Moldova a devenit parte la Convenţia europeană a drepturilor omului din anul 1997, iar eforturile noastre vor fi orientate şi pe viitor în direcţia îmbunătăţirii sistemului de remedii naţionale şi asigurării unei implementări eficiente şi coerente a Convenţiei, dar şi executării integrale a hotărârilor CEDO.

Pe finalul discuției, șeful statului a reiterat că actuala guvernare este pentru o diplomație echilibrată, între Est și Vest, precum și pentru menținerea intactă a jurisprudenței Curții, care asigură și garantează stabilitatea în țară și regiune.

O întâlnire de lucru a fost și cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi costum

Dodon a salutat vizita de documentare a domnilor Vareikis și Blondin din iulie 2019, precum și cea a delegației Grupului de raportori pentru democrație a Comitetului de Miniștri al CoE din octombrie 2019, care reflectă interesul sporit al Consiliului Europei pentru țara noastră, continuarea parcursului democratic și avansarea reformelor necesare.

A reiterat poziția actualei guvernări privind reforma justiției și am apreciat rezultatul discuțiilor de săptămâna trecută purtate la Chișinău de Grupul de lucru ad-hoc pentru reforma justiţiei, creat în acest sens. Am menționat că suntem determinați să promovăm o reformă veritabilă, în strictă conformitate cu standardele internaționale.

Președintele a dat asigurări că actuala guvernare o să onoreze angajamentele asumate pentru încheierea procedurii de monitorizare a RM de către APCE și avansare la un alt nivel structurat cu APCE, acesta fiind unul din obiectivele actualului Guvern.

În alt context a abordat aspecte cu privire la reglementarea diferendului transnistrean.

Pe finalul întrevederii a remarcat că se mizează pe o colaborare și un dialog constructiv și fructuos în continuare.

Pe finalul vizitei de lucru la Strasbourg, Igor Dodon avut și o întrevedere informală cu oficialii Consiliului Europei și ambasadorii acreditați pe lângă CE

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos şi interior

A discutat un șir de chestiuni legate de politica internă și externă a Republicii Moldova, relațiile interetnice și reglementarea transnistreană. De asemenea, a reiterat că prioritatea numărul unu a guvernării actuale de la Chișinău este reforma justiției care influențează practic toate aspectele activității instituțiilor și ale vieții cetățenilor.

După rostirea discursului în fața delegațiilor, Dodon a răspuns la mai multe întrebări și am apreciat interesul sporit al partenerilor externi. A menționat că mizează și în continuare pe asistența Consiliului Europei, inclusiv a Comisiei de la Veneția, în implementarea reformelor asumate.

Citește și: FOTO // Cadoul lui Igor Dodon pentru APCE: ”Un simbol inedit al Republicii Moldova”

loading...

Comments are closed.