Ce pățesc persoanele care sunt împotriva la 5G? Rămân fără internet rapid, iar Facebook și OK.ru li se vor deschide mai încet

În martie 2019, în perioada Guvernului PDM, susținut atunci și de către Andrian Candu, o companie de telefonie de la noi anunța că a testat în premieră tehnologia 5G pe teritoriul Republicii Moldova, fiind un succes, relatează Telegraph.md

Atunci, compania spunea că strategia 5G se bazează pe trei componente: îmbunătăţirea benzii mobile de mare viteză, acces de mare viteză în ceea ce priveşte reţeaua fixă şi aplicații noi pentru a sprijini transformarea digitală a afacerilor. Până în anul 2020, testele ce vizează aceste trei zone vor pregăti sosirea 5G atât pentru consumatori, cât și pentru clienții business.

Până la testare, în ianuarie 2019, compania chineză ZTE s-a arătat interesată să investească în implementarea tehnologiei 5G în țara noastră. Despre aceasta reprezentanții companiei au anunțat în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Guvernului PDM al lui Vlad Plahotniuc. Premierul de atunci a salutat intenția investitorului, menționând că promovarea noilor tehnologii, dar și implementarea unor proiecte de anvergură în acest sector sunt prioritare.

Din câte se cunoaște, 5G este generația a cincea de viteză în telefonia mobilă, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G. Odată cu implementarea noii tehnologii viteza transferului de date va crește, iar timpul de răspuns va fi îmbunătățit.

Prin urmare, persoanele care ce aleg să rămână la 4G și sunt împotriva 5G, iar aceasta este posibil din setările telefonului mobil, rămân fără internet mai rapid. Mai mult, rețelele de socializare Facebook, Odnoklassniki și altele se vor deschide mai lent, inclusiv vizionatul filmelor pe internet nu va fi mai plăcut.

Din punct de vedere tehnic, 4G oferă viteze de download de până la 100 Mbps faţă de 400 kbps în 3G. Cu alte cuvinte, poţi să descarci un întreg album de muzică în aproximativ 3 minute.

Pe de altă parte, viteza 5G NR în benzile sub 6 GHz poate fi modest mai mare decât 4G cu o cantitate similară de spectru și antene. Adăugarea AAL (Acces Asistat de Licență) la o configurație 4G poate adăuga la viteză sute de megabiți pe secundă, ceea ce face internetul mult mai rapid.

Este de menționat că, în timp ce lume se pregătește să treacă la 5G, specialiștii în IT pregătesc următoarea generație – 6G.

Tehnologia 6G urmează să ofere posibilitatea de a atinge viteze de transfer de date de 1 TB, însă deocamdată totul este la nivel teoretic, fără vreo aplicare reală. Primele rețele ar putea fi lansate în 2030 de către operatorii de telefonie mobilă, dacă standardul va fi finalizat până atunci.

Separat de vitezele foarte mari pentru downoload și upload, tehnologia 6G urmează să ofere inclusiv latențe mult mai mici pentru transferul de date și accesarea de informații, în condițiile în care 5G deja le reduce într-o foarte mare măsură.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share