Ce poți face pentru a ajuta integrarea europeană a Republicii Moldova? Comentează pe Facebook! Nu e o glumă

Ce poți face pentru a ajuta integrarea europeană a Republicii Moldova? Comentează pe Facebook! Nu e o glumă. Explic mai jos în detalii. Dar o să și explic de ce avem nevoie de referendum.

În luna mai am comandat un sondaj. În rezultatele acestuia avem 57% de respondenți care ar vota aderarea la UE și 25% care se declară împotrivă. Restul – indeciși/non-votanți. Cam așa arată toate sondajele din ultimii ani. Adică deja demult ar fi trebuit tuturor să le fie clar că majoritatea doresc în UE.

În același sondaj am întrebat dacă lumea crede că în Moldova majoritatea doresc sau se opun aderării la UE. Iar de aici au început să apară rezultate de-a dreptul curioase. Doar 48% susțin că majoritatea moldovenilor vor în UE. 30% spun că majoritatea nu vor, restul nu au o părere. Printre cei care (în același sondaj) spun că ar vota pentru aderarea la UE doar 70% cred că ei reprezintă o majoritate. Printre oponenții aderării la UE, doar 18% cred că pro-europenii sunt o majoritate. Printre indeciși, doar circa 30% cred că majoritatea moldovenilor își dorește aderarea la UE.

Aici nu pot fi interpretări, sunt niște cifre – toate sondajele arată că majoritatea doresc în UE, însă nu toți cred în asta. Anume pentru asta e nevoie de referendum acum! Nu poți să mergi înainte cu negocierile când 1/3 din populația țării crede cu sfințenie că procesul are loc împotriva voinței majorității alegătorilor. Aderarea la UE trebuie să fie susținută de majoritate și acceptată de toți.

Cum s-a ajuns la această percepție deformată în societate? De ce cei care sunt 25% cred că sunt de fapt peste 50%? Pentru că este o minoritate foarte gălăgioasă, energizată și ghidată de propaganda putinistă. De partea cealaltă avem o majoritate de pro-europeni silențioși. Suntem cuminți, chiar aș spune inhibați! Ăștia iubitori de Putin sunt tare gălăgioși, îi întâlnești în stradă, sunt la volan la taxi unii, se bagă în vorbă. Ăștia țin neapărat să îți bage părerea lor pe gât. Neîntrebați.

Îi vedeți în comentarii, amestecați cu boții lui Șor. De obicei o să îi distingeți prin numeroasele greșeli gramaticale, atacuri la persoană, hate speech, etc.. Un studiu realizat acum câțiva ani în Polonia a comparat toate comentariile despre UE pe rețelele sociale în poloneză. 85% erau negative. În aceeași perioadă au efectuat un sondaj de opinie și numai 5% dintre polonezi erau pentru ieșirea din UE. Adică 5% din populație a lăsat 85% dintre comentarii. În asemenea condiții nu este de mirare că pro-europenii care constituie o majoritate solidă nu se consideră ca atare.

Ceea ce trebuie să facem este să nu mai fim o majoritatea pasivă și tăcută. Adunarea din 21 mai 2023 a arătat cât de mulți suntem! Iar iubitorii de război nu pot aduna măcar 10 mii de oameni la un miting. Nici măcar cu bani!

Tot felul de smintiți postează orice aberație, iar oamenii de treabă se sfiesc să își facă văzută sau auzită poziția. ”Nu-mi pun mintea cu proștii” nu este o opțiune pentru noi. Trebuie să fim vocali! Vorbiți cu oamenii care vă înconjoară, postați, distribuiți, exprimați-vă opinia în comentarii. Iar cea mai bună modalitate să contribuiți la victoria opțiunii pro-europene o las în primul comentariu.

Valeriu Pașa

Total
0
Shares
Total
0
Share