Ce să NU faci în Ajun de Crăciun pentru a avea parte de belșug în casă

Nașterea Domnului, Iisus Hritos

Moldovenii prăznuiesc marți, 7 ianuarie, Nașterea Domnului pe stil vechi. Este un moment prielnic pentru reuniuni de familie. Ziua Crăciunului se bucură de o pregătire specială încă din Ajun.  

Superstiții de Ajun

Pe lângă tradițiile legate de această sărbătoare, moldovenii au și câteva superstiții. De exemplu, se spune că în ziua de Ajun gospodinele trebuie să pregătească mâncăruri alese, pentru a aduce belșug în case.

  • În ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, întrucât se spune că acesta a fost inventat de diavol, care apoi îşi bate joc de cel care-l bea.
  • De Ajun nu se dă nimic din casă şi nici nu se împrumută, pentru că se crede că cel ce dă acum, dă afară din casă tot norocul.
  • Cei ce cresc albine nu dau nimic din casă în ziua Ajunului Crăciunului, pentru ca albinelor să le meargă bine şi să nu le scape pe vremea roitului.
  • În seara lui Ajun, stăpânii caselor au datoria să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate pentru că locul lor este acasă.
  • Tot ceea ce facem, bun sau rău, se va răsfrânge asupra noastră, de aceea nu sunt îngăduite pizma şi supărarea, certurile şi loviturile: cel ce loveşte cu pumnul va primi înapoi tot atâţia pumni câți a dat.
  • Alte gospodine, după ce dau pâinea în cuptor, nu uită imediat să spună: ”Cum e cuptorul, lopata plină de pâine, așa să fie copacii, pomii plini de poame”.
  • Femeia care se ocupă de colacii pentru Crăciun se duce în grădină sau în livadă și cu mâinile pline de aluat spune: „Măr, astfel rodnic să fii, cum stă aluatul pe mâinile mele”.

Tradiții de Crăciun

Unul dintre obiceiurile principale ale Crăciunului este colindatul. Potrivit tradițiilor populare, în ajunul Crăciunului, pe înserat, copii merg la colindat pentru a vesti Nașterea Domnului Iisus Hristos.

De asemenea, o veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții satului cu icoana Nașterii Domnului.

Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului, evocând momentul când, la nașterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi la locul nașterii Mântuitorului. Cetele de copii poartă cu ei o stea în centrul căreia e plasată icoana cu chipul pruncului Iisus.

Colindătorii primesc de la gazde daruri, iar cadoul tradițional este pâinea – simbol al belșugului. Pentru flăcăi se pregătesc colaci mari, iar pentru copii – colaci mai mici, „hulubi”, nuci și bomboane.

Total
0
Shares
Total
0
Share