Ce se întâmplă în corpul nostru când ținem post?

postul mare, efectele postului

La vârsta de 74 de ani, Mahatma Gandhi a trăit 21 de zile fără mâncare, în timpul unei greve a foamei. În ciuda vârstei sale înaintate, activistul pentru drepturile omului a fost capabil să supraviețuiască privânduși corpul de alimente.

De asemenea, tratamentele alternative pentru boli grave presupun și perioade lungi de post total. Postul este de asemenea menționat și în Biblie. Cum este posibil să supraviețuim fără mâncare?

La 6 ore după ce ai mancat…
După ce mâncăm, organismul nostru continuă să proceseze alimentele, producând, alături de alte molecule importante, și glucoză. Glucoza este vitală pentru organismul nostru, reprezentând hrana fiecărei celule și fiind totodată principalul “combustibil” al creierului. Atunci când glucoza este în exces, aceasta este depozitată sub formă de glicogen în organism, în special în ficat și mușchi. Glicogenul reprezintă de fapt adevăratele noastre depozite energetice, ce pot fi accesate rapid.

Ce se întâmplă la 3 zile de post total?
Stocurile tale de glucoză îți ajung între 24 și 48 de ore, chiar dacă după șase ore, consumul energetic începe deja să scadă. Începi să simți foamea în aceaste ore, iar corpul tău intră într-o stare de ketoza (cetoză). Ketoza este o stare în care organismul folosește depozitele de grăsime pe care le are pentru a produce energie, din cauza că nu primește o cantitate suficientă de carbohidrați. Cu alte cuvinte, organismul începe să transforme grăsimile din depozite în molecule cu rol energetic. Este o perioadă când “se arde” grăsimea din organism.

Total
0
Shares
Total
0
Share