Ce se întâmplă în corpul tău când strănuți: Cauze și simptome

Strănut, femeie,

Banalul stranut, cu care toti suntem atat de obisnuiti, este unul dintre cele mai eficiente mecanisme de aparare ale organismului. Stii, insa, ce se afla in spatele acestei reactii si care sunt posibilele cauze?

Cu totii suntem foarte familiarizati cu stranutul, aceasta reactie puternica a organismului, pe care adesea nu o putem impiedica atunci cand apare. Aceasta se intampla pentru ca stranutul este un reflex al corpului.

Atunci cand nasul devine iritat, se incearca o curatare automata a cailor respiratorii. In spatele unui stranut care nu dureaza mai mult de 1-2 secunde se afla un mecanism precis. Atunci cand mucoasa nasului intra in contact cu diversi factori iritanti, precum polen, fum, praf, sau se irita din cauza unei raceli, organismul reactioneaza prompt. In primul rand, muschii pieptului comprima plamanii, ceea ce rezulta intr-o propulsare a aerului din acestia. In acel moment, deschizatura dintre gat si gura se inchide, iar aerul este eliminat pe nas, sub forma unui stranut, cu viteza uimitoare de 200 km/h!

Atunci cand stranuti, automat inchizi ochii, ceea ce a generat o legenda urbana care spune ca daca ai tine ochii deschisi in timpul unui stranut, acestia ar iesi din orbite. Medicii infirma acest mit, totusi, spunand ca nu ar fi nici pe departe atat de dramatic rezultatul, ci doar ar fi o senzatie neplacuta. Exista multe curiozitati legate de stranut, pe care probabil nu le stiai.

Iata cateva:

1. Te-ai intrebat vreodata de ce unii oameni stranuta doar o data, in vreme ce altii nu se pot opri decat dupa doua-trei stranuturi? Ei bine, se pare ca tine de nivelul de iritare al nasului – acest reflex are loc de cat ori este nevoie pentru a scapa de factorul declansator. Se poate intampla sa stranuti si de 10-20 de ori in continuu!

2. Atunci cand stranuti, stii bine ca microbii se raspandesc in jur, insa ai fi ghicit ca ei pot parcurge si o distanta de 9 metri? Aceasta inseamna ca nu prea avem sanse sa nu luam si noi raceala, daca ne aflam intr-o incapere cu o persoana racita.

3. Nu doar racelile, praful si alti alergeni ne provoaca stranutul, ci chiar si soarele sau orice alta sursa puternica de lumina. 25% dintre oameni stranuta atunci cand sunt expusi la acest factor si nici pana astazi nu s-a gasit o explicatie pentru acest fenomen bizar. Oamenii de stiinta sunt de parere ca stranutul ar putea fi cauzat de o intersectare a cailor neuronale atunci cand creierul primeste mesajul sa micsoreze pupilele.

4. Exista o legenda urbana care spune ca inima ti se opreste atunci cand stranuti, insa acest mit a fost demontat de oamenii de stiinta. S-ar putea intampla doar daca ai pulsul foarte mic, insa sansele sunt minime.

5. Ti s-a intamplat probabil sa fii intr-un loc unde trebuia pastrata linistea si sa te abtii de la a stranuta. Ei bine, cercetatorii spun ca este mai bine sa nu te abtii. Desi sunt foarte rare cazurile, un stranut puternic tinut in frau poate sa cauzeze chiar si spargerea unor vase de sange la nivelul creierului. Suna infricosator, nu-i asa? Data viitoare vei sti sa nu te mai abtii!

Citește și: 250 de milioane de utilizatori Microsoft, vulnerabili dintr-o greșeală

Total
0
Shares
Total
0
Share