Ce spune președinta CEC despre organizarea alegerilor anticipate în aceeași zi cu alegerile locale în Republica Moldova?

alina rusu cec, Procedura de tragere la sorți în vederea stabilirii ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot, a celor care au depus pe parcursul zilei de astăzi, 26 decembrie 2018, actele necesare în vederea înregistrării în calitate de concurenți electorali, pdm plahotniuc, psrm grecianii, pas maia sandu nastase ppda acum, comisia electorala centrala 

Desfășurarea parlamentarelor și localelor în aceeași zi este posibilă teoretic, dar extrem de dificilă practic din cauza procedurilor diferite de organizare, a declarat președintele CEC Alina Russu într-un interviu acordat portalului Deschide.

În anul 2019 ar urma să se desfășoare alegerile locale generale. Parlamentul Republicii Moldova este organul abilitat pentru numirea datei scrutinului. Dacă, totuși, acesta va rămâne în continuare nefuncțional și se va ajunge la alegeri anticipate, cine ar urma să anunțe data alegerilor locale? Ar fi posibil să se desfășoare alegerile locale generale cu cele parlamentare într-o zi?

“Reglementările legislației în vigoare indică expres cui ii revine prerogativa de a stabili data alegerilor locale: Parlamentului. Legea, însă, nu spune ce se poate face în cazul în care Parlamentul nu este funcțional și cui i se transferă, în acest caz, competența de a stabili data alegerilor locale generale.

Cât privește posibilitatea de a desfășura în aceeași zi ambele scrutine naționale: juridic, da, ar fi posibil, dar, organizatoric, va fi foarte dificil. În primul rând, pentru că e vorba de două tipuri de alegeri foarte ample și complexe. Alegerile parlamentare se organizează într-o circumscripție electorală națională și în altele 51 uninominale (să nu uităm că sunt implicați și cetățenii din localitățile din stânga Nistrului și cei care locuiesc în afara țării). În cazul alegerilor locale generale, însă, circumscripțiile electorale corespund unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi – adică raioanelor/municipiilor. În cadrul acestui din urmă scrutin, cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și cei aflați peste hotarele țării nu participă la votare”, a spus Alina Russu.

Astfel, pe de o parte, vom avea de ales 101 deputați, iar pe de altă parte, va trebui să alegem consilierii orășenești (municipali), raionali, sătești (comunali), de sector și peste 900 de primari.

“Procedurile de organizare a alegerilor parlamentare și locale în aceeași zi vor fi duble, vorbesc de constituirea mai multor organe electorale, înregistrarea diferitor categorii de candidați, numărarea unui număr mare de buletine de vot, întocmirea unui număr foarte mare de procese-verbale. Mai mult ca atât, platforma de vizualizare a mersului votării și a rezultatelor preliminare va fi foarte încărcată, iar transparența scrutinelor ar putea avea de suferit.  

La fel, va fi destul de greu și pentru concurenții electorali, care trebuie să-și organizeze campaniile electorale pentru fiecare tip de scrutin, pentru reprezentanții mass-media în vederea reflectării corecte a perioadei electorale și a informării exhaustive a alegătorilor. Însă, mai întâi de toate, trebuie să ne gândim la alegător care, dacă nu vor cunoaște suficient despre ambele scrutine, ar putea întîlni dificultăți în exprimarea corectă a voinței lor electorale”, a explicat doamna Russu.

Găsiți interviul oferit de președinta CEC, Alina Russu, pe Deschide.md. 

Total
0
Shares
Total
0
Share