Ce vrea să facă Angela Merkel după ce nu va mai fi cancelar

Aflată în SUA, cancelarul federal german Angela Merkel a spus joi, în timpul festivităţii în care îi era acordat titlul de „doctor honoris causa” la Johns Hopkins University, că vrea să ia o pauză după ce se va retrage din politică, pentru a reflecta, informează dpa, preluată de Agerpres.

Cancelarul a primit diploma de „doctor honoris causa” de la președintele Universității Johns Hopkins, Ron Daniels, ca o recunoaștere a meritelor în planul politicii externe dovedite în cei 16 ani petrecuți în fruntea guvernului german.

Angela Merkel, care nu intenţionează să mai candideze la următoarele alegeri din Germania, programate în septembrie, a spus că vrea să ia o pauză şi să reflecteze la ceea ce o interesează în viaţă. Faptul că a fost cancelar federal timp de 16 ani i-a lăsat puţin timp pentru aceasta, a subliniat ea.

„Şi apoi poate că voi încerca să citesc ceva, iar atunci când mi se vor închide ochii de oboseală, voi dormi puţin şi apoi vom mai vedea”, a spus ea.

Angela Merkel a mai spus că nu-i va lipsi faptul de a lua decizii tot timpul, chiar dacă de obicei este invadată de gânduri despre toate lucrurile pe care trebuie să le facă. „Însă îmi voi aminti foarte repede că altcineva face acest lucru acum. Şi cred că aceasta o să-mi placă foarte tare”, a mărturisit Merkel.

Vizita Angelei Merkel este, cel mai probabil, ultima în SUA în calitate de cancelar federal, dar ar urma să marcheze un nou început în relaţiile SUA-Germania şi să contribuie la restabilirea relaţiilor transatlantice, ajunse la cel mai scăzut nivel în timpul administraţiei predecesorului lui Biden, Donald Trump.

Angela Merkel a fost întâmpinată la Casa Albă de vicepreşedinta americană Kamala Harris, apoi a avut convorbiri bilaterale cu preşedintele Joe Biden, urmate de o conferință de presă comună.

Cancelarul german a făcut peste 20 de vizite la Washington în timpul celor 16 ani în fruntea guvernului, Biden fiind acum al patrulea preşedinte cu care Merkel se întâlnește la Casa Albă. „Cred că știe Biroul Oval la fel de bine ca mine”, a glumit, de altfel, Joe Biden.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share