Lifestyle

Cea mai longevivă femeie din Moldova: Are vârsta de 113 ani și locuiește într-un centru de plasament

Pinterest LinkedIn Tumblr

Și în Moldova există persoane care trăiesc mai mult de 100 de ani. Potrivit datelor oficiale în Registrul de stat al populaţiei sunt luate la evidență 534 de persoane cu vârsta peste 100 de ani, cetăţeni ai Republicii Moldova, informează Realitatea.md

Astfel, dintre aceștia, 291 de persoane sunt înregistrate la domiciliu pe teritoriul Republicii Moldova, iar 243 nu au înregistrare la domiciliu/reşedinţa temporară.

Cea mai longevivă femeie are vârsta de 113 ani (actualmente, persoana se află la întreținerea statului în serviciul de plasament de tip rezidenţial situat în satul Badiceni, raionul Soroca), iar cel mai vârstnic bărbat are 112 ani și locuieşte în satul Corjeuţi, raionul Briceni.

Totodată, dea mai longevivă persoană, care a locuit pe teritoriul Republicii Moldova în perioada independenței, a fost identificată o femeie cu înregistrarea la domiciliu în raionul Donduşeni, satul Cernoleuca şi la 03.11.2006 a fost radiată din evidenţă pe motivul decesului, în vârstă de 117 ani.

„156 de persoane nu pot fi identificate, deoarece nu locuiesc la adresa de domiciliu, iar autorităţile publice locale și rudele identificate nu dispun de informaţii privind locul aflării acestora. 71 de persoane sunt locuitori din stânga Nistrului și municipiul Bender. Agenţia Servicii Publice nu deține informații cu privire la toate faptele și evenimente de stare civilă, care s-au produs în stânga Nistrului și în municipiul Bender”, se arată în nota informativă a ASP.

Procesul de automatizare a actelor de deces, cu actualizarea informaţiei în Registrul de stat al populaţiei a fost pus în aplicare în a doua jumătate a anului 2004, pe când majoritatea pensionarilor au fost luaţi în evidenţă în Registrul de stat al populaţiei în anii 2001 – 2002, ca urmare a procesului de înregistrare în masă în baza paşaportului de tip sovietic, cu atribuirea concomitentă a numărului de identificare de stat.

O bună parte din aceștia, până în anul 2005, au avut posibilitatea de a călători în statele CSI în baza pașaportului de tip vechi. Unii s-au stabilit cu domiciliu în străinătate – în țările de origine, fără a se radia din evidență de pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că, potrivit legislației, radierea din evidenţa la domiciliu a persoanelor decedate se efectuează în temeiul certificatului de deces sau al comunicării oficiale în acest sens a organului de stare civilă din țară sau a autorității competente din străinătate, transmise direct Agenției Servicii Publice sau prin intermediul Ministerului Justiției ori al misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova, potrivit obligațiilor prevăzute de acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte sau pe bază de reciprocitate.

 

loading...

Comments are closed.