Alte știri

Cea mai vaccinată țară din lume a „eradicat COVID-19 aproape în totalitate”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Nature, dovezile sunt cât se poate de clare. Vaccinurile împotriva COVID-19 funcționează, și funcționează bine.

De fapt, campania de vaccinare din Israel, cea mai extinsă de pe Pământ, a avut atât de mult succes încât „aproape că a eradicat COVID-19 din Israel, cel puțin pentru moment”, a spus Eran Segal, cercetător la Institutul Weizmann și unul dintre autorii studiului.

„Viața a revenit acum la normal cu excepția faptului că măștile încă trebuie purtate în spațiile închise”, a adăugat Segal.

Oamenii de știință au descoperit că vaccinarea în masă din țară a redus semnificativ cazurile și spitalizările în cazul oamenilor cu vârsta de peste 60 de ani. „Au fost urmați de grupele mai tinere de vârstă, în ordinea prioritizării vaccinărilor”, au adăugat cercetătorii.

Cu alte cuvinte, vaccinurile au avut exact efectul dorit: au redus numărul cazurilor și spitalizărilor.

„Analiza noastră demonstrează efectul în viața reală a unei campanii naționale de vaccinare asupra dinamicii pandemiei”, au mai adăugat oamenii de știință.

Cifrele sunt cu adevărat uimitoare. În comparație cu vârful atins de Israel în luna ianuarie, țara a trecut acum printr-o reducere de 98% a cazurilor, 93% a cazurilor severe și 87% reducere a deceselor.

Drept rezultat, guvernul a relaxat obligativitatea purtării măștilor în spațiile deschise. Totodată, toate școlile și universitățile s-au redeschise, potrivit Futurism.

Însă, lupta nu este încă încheiată. Odată cu apariția noilor variante de coronavirus, savanții sunt îngrijorați de longevitatea protecției oferită de vaccinurile împotriva COVID-19. Compania Pfizer, spre exemplu, a anunțat recent că o a treia doză de vaccin va fi „probabil” necesară după un an.

În timp ce Israel continuă eforturile de eradicare a virusului SARS-CoV-2, vaccinând 61,7% din cei 9,3 milioane de cetățeni, eforturile din Cisiordania și Fâșia Gaza, teritorii sub ocupația israeliană, au fost mult mai reduse.

Israel a fost criticată în repetate rânduri pentru că nu ajută autoritățile palestiniene să-și vaccineze populația. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 21.600 de cazuri și mai mult de 2.670 de decese au fost confirmate luna trecută în rândul palestinienilor.

„Suntem foarte îngrijorați de vaccinarea lentă. Lucrătorii din prima linie și grupurile de risc din Palestina nu sunt protejați de boală”, a spus Ely Sok, directorul misiunii Medici fără Frontiere în teritoriile palestiniene.

Sursa: Descopera.ro

loading...

Comments are closed.