Ceasurile se mută cu o oră în urmă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 octombrie, Republica Moldova trece la ora standard, sau de iarnă, cum i se mai spune. Schimbarea se produce la ora 03.00 care devine 02.00.

Din anul 2014, a renunțat să schimbe ora Federaţia Rusă, iar din 2016 Turcia. Astfel, de duminică, Chișinăul faţă de Moscova, Rusia, şi de Ankara, Turcia, va fi cu o oră în urmă, în timp ce până acum aveau aceeaşi oră. Diferența de oră dintre Moldova și alte state în care sunt concentrați migrați moldoven va arăta astfel: Italia, Grecia, Spania, Franța– vor fi cu o oră în urmă. Cu Portugalia, Marea Britanie și Irlanda de Nord diferența va fi de minus două ore. Cu Israel, Ucraina, România, vom avea aceeaşi oră. Dintre statele europene, Islanda este singura ţară care nu schimbă ora, scrie TRM.

Doctorul habilitat, Nicolae Enachi, şef al laboratorului optica cuantică şi procese cinetice din cadrul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, a spus pentru IPN, că mecanismul de schimbare a orei este utilizat pentru a motiva oamenii să folosească raţional lumina naturală şi să reducă iluminatul artificial. „Noi la ziua de astăzi trebuie foarte mult să economisim energia electrică. Trebuie să învăţăm să fim mai grijulii, cu atât mai mult că Republica Moldova nu produce energie. Economisirea energiei electrice şi a agentului termic prezintă un interes deosebit pentru Republica Moldova”, a declarat Nicolae Enachi.

Schimbarea orei se face în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene ONU. Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Pentru prima dată, Moldova a recurs la această practică în 1979. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în 110 țări.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share