Politică

CEC a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2020

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ședința de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2020.

Astfel, din cele 50 de formațiuni politice care urmau să prezinte rapoartele financiare, CEC a constatat că 41 au respectat termenul de prezentare, 4 formațiuni au depus raportul peste termenul limită, iar alte 5 nu și-au onorat obligația legală de a depune rapoartele la CEC.

Nu au fost prezentate rapoartele privind gestiunea financiară a partidului de către: Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”.

În urma solicitărilor parvenite de la Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova și Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, CEC a decis reținerea obligaților acestora de a depune rapoartele prin intermediul SSI „Control Financiar” și de a le acorda un termen suplimentar pentru a se conforma cerințelor legale.

Totodată, examinând datele prezentate, Comisia a atenționat următoarele partidele politice despre obligația de a respecta modalitatea de prezentare a raportului financiar: Partidul European, Partidul Conservator, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova, Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, Partidul Republican din Moldova, Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății”, Partidul Politic „NOI” , Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Partidul Politic „Democrația Acasă”.

În temeiul prevederilor Codului contravențional, președintele Comisiei Electorale Centrale va cita persoanele cu funcție de răspundere din cadrul acestor partide politice și va întocmi procesele-verbale de contravenție.

Totodată, Comisia a atenționat partidele politice asupra obligației de a completa și prezenta raportul privind gestiunea financiară în corespundere cu dispozițiile regulamentare. Ținând cont de situația epidemiologică actuală, CEC a decis să acorde partidelor politice un termen suplimentar de 14 zile pentru a prezenta informațiile lipsă și a înlătura erorile din rapoarte.

loading...

Comments are closed.