CEC a validat rezultatele referendumului, despre care Maia Sandu susține că a fost fraudat

Chiar dacă Maia Sandu susține că deține probe despre fraudarea fără precedent a scrutinului din 20 octombrie 2024, Comisia Electorală Centrală a declarat valabil referendumul republican constituțional și a aprobat, în cadrul ședinței de ieri, procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Astfel, în baza proceselor-verbale privind totalizarea rezultatelor votării la referendum întocmite și aprobate de consiliile electorale de circumscripție, Comisia Electorală Centrală a constatat o prezență la urnele de vot de 50,72%. În context, 1 532 264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, 1 531 392 de alegători au participat la votare. Din numărul total de 1 488 874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea DA au votat 749 719 de persoane, iar pentru opțiunea NU – 739 155 de persoane.

Membrii CEC au aprobat și Raportul CEC privind rezultatele organizării și desfășurării referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, care cuprinde informație structurată pe 16 Capitole și se referă la cadrul normativ, constituirea circumscripțiilor electorale, a secțiilor de votare, a organelor electorale ierarhic inferioare, instruirea funcționarilor electorali, asigurarea logisticii electorale, reflectarea activității în mass-media, procesul de votare, numărarea, totalizarea voturilor și centralizarea rezultatelor, etc.

Hotărârile Comisiei despre participarea cetăţenilor la votare în cadrul referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor scrutinului, precum și raportul Comisiei privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, vor fi remise Curţii Constituţionale.

Amintim că, după închiderea secțiilor de votare, Maia Sandu, președinte al țării și candidat la prezidențiale, a declarat că 300 de mii de votanți urmau să fie influențați de Rusia. Ulterior, a doua zi, cifra a fost redusă la 150 de mii, iar acuzațiile directe la adresa Rusiei nu au mai fost reiterate, fiind acuzate de această dată grupări criminale. Cu toate acestea, Poliția a anunțat în ziua votului că toate cazurile de corupție electorală nu s-au confirmat, însă ulterior au fost raportate 400 de cazuri documentate, iar apoi alte aproape 300, toate fiind remise CNA, care a întocmit 350 de acte privind aplicarea sancțiunilor. Ieri, în mediul online au apărut liste cu 3800 de cetățeni care și-ar fi vândut votul. Pretinsul document a fost publicat în presa afiliată PAS, încălcând legislația privind protecția datelor cu caracter personal. În ceea ce privește lista apărută în presă, este de menționat că nu au fost prezentate probe.

Total
0
Shares
Total
0
Share