Alte știri

CEC explică situația privind buletinele de vot care au ajuns la o groapă de gunoi din Ștefan Vodă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Referitor la pretinsele învinuiri aduse Comisiei Electorale Centrale despre pretinsa fraudare a alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, concluzii false deduse din imagini video apărute pe rețelele sociale în care apar buletine de vot, utilizate într-una dintre circumscripțiile electorale din țară, CEC informează următoarele.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În conformitate cu prevederile legislației electorale, cu referire la păstrarea documentelor electorale, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează 6 luni de la data confirmării legalităţii alegerilor.
După expirarea acestui termen, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri remise instanţei de judecată se nimicesc.

Recent, Comisia Electorală Centrală a făcut un demers în adresa instanțelor de judecată prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens.
Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de 3 ani, sunt eronate și contravin normelor legale.

Subsecvent, atenționăm că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri.

În lumina celor expuse, Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Consiliul Suprem al magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, în parte de ce ține de nimicirea documentelor electorale.

loading...

Comments are closed.