Politic

CEC își îmbunătățește capacitatea de monitorizare a campaniilor electorale online

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mediul online este tot mai popular pentru partidele politice și concurenții electorali, aceasta fiind o cale scurtă de a ajunge la cât mai mulți alegători. Pentru campaniile electorale online concurenții electorali cheltuiesc sume mari de bani, surse care nu tot timpul se regăsesc în rapoartele financiare ale partidelor politice. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu privind finanțarea campaniilor online a partidelor politice din Republica Moldova, elaborat de către Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA) și prezentat, astăzi, membrilor și funcționarilor Comisiei Electorale Centrale.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Scopul general al evaluării a fost de a examina sistemul existent de monitorizare și supraveghere a finanțării activității politice online și a campaniilor electorale în Republica Moldova, pentru a descrie detaliat problemele provocările și nevoile, cu care se confruntă instituțiile responsabile de monitorizare și supraveghere și de a elabora recomandări privind depășirea provocărilor identificate, cu accent pe componenta de finanțare politică.

Constatările indică faptul că popularitatea utilizării mass-media online pentru campaniile politice și electorale este în creștere în Moldova. Totodată, acesta relevă importanța autorităților competente, inclusiv a CEC, privind monitorizarea acestor campanii și aplicarea sancțiunilor conform legislației. Potrivit experților, intervine, în acest aspect, și dificultatea de a depista prin platformele digitale ce sume de bani au fost investite în aceste campanii online și cum au fost reflectate în rapoarte.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a mulțumit experților IDEA pentru recomandările oferite, menționând că acest raport va ajuta CEC să-și îmbunătățească activitatea pe segmentul de monitorizare a finanțării politice în spațiul online și a precizat că misiunea autorității electorale este de a crea tuturor competitorilor condiții egale în alegeri.

loading...

Comments are closed.