CEDO a condamnat Moldova pentru reprimarea protestului lui Mătăsaru

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis astăzi o hotărâre în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova în care a constatat violarea articolelor 10 (dreptul la libera exprimare) şi 5 § 1 (dreptul la libertate şi siguranţă) şi a dispus încasarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului a sumei de 7.650 de euro, anunţă Asociaţia Promo-LEX.

Potrivit circumstanţelor cauzei, reclamantul a organizat o acţiune de protest solitară în faţa Procuraturii Anticorupţie. Mătăsaru a manifestat în legătură cu presupuse fapte de corupţie care nu erau investigate de instituţia vizată. În cadrul protestului, el a instalat o toaletă şi s-a prefăcut că o foloseşte dând jos pantalonii şi stând pe ea. El a fost reţinut în aceeaşi zi şi plasat în detenţie pentru 72 de ore. Reclamantul a fost învinuit de comiterea infracţiunii de huliganism.

La expirarea termenului de 72 de ore, poliţiştii au refuzat să-l elibereze, chiar dacă erau obligaţi de lege. În urma implicării avocatului şi a altor oameni ai legii, un echipaj de poliţie al Serviciului 902 a intervenit la faţa locului şi l-a eliberat pe reclamant. Acesta a depus o plângere penală împotriva poliţiştilor, în legătură cu reţinerea sa ilegală. Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale, iar soluţia a fost menţinută de instanţele de judecată.

Reclamantul s-a plâns la CEDO că reţinerea sa a fost arbitrară şi contrară articolului 5 § 1 din convenţie. De asemenea, el a invocat încălcarea dreptului său la libertatea de exprimare, astfel cum este garantat de articolul 10 din convenţie. În consecinţă, curtea a formulat întrebări Guvernului cu privire la existenţa sau inexistenţa acestor violări.

Luând în considerare constatările sale cu privire la plângerea reclamantului în temeiul articolului 10 din Convenţie, curtea a ajuns la concluzia că detenţia reclamantului pentru mai mult de trei zile a fost arbitrară în sensul articolului 5 § 1 al convenţiei. Prin urmare, curtea a dispus achitarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului, în termen de trei luni, a sumei de 5.850 euro în calitate de prejudiciu moral, dar şi a sumei de 1.800 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli de reprezentare.

Potrivit Avocatului Asociaţiei Promo-LEX, Vadim Vieru, curtea constată că reclamantului i-a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare, iar ingerinţa realizată de autorităţi este una îngrijorătoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share