CEDO a dat startul examinării cererii Partidului „ȘOR” și a notificat Guvernul de la Chișinău

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis să analizeze cazul depus de Partidul ”ȘOR” împotriva Republicii Moldova, după ce partidul a fost interzis să participe la alegerile locale generale de anul trecut.

Curtea a anunțat luni decizia de a examina cazul în detaliu după o examinare preliminară a admisibilității acestuia. Guvernul Republicii Moldova a fost notificat cu privire la cerere și invitat să își prezinte argumentele până la 1 iulie, informează The Jerusalem Post.

Partidul ”ȘOR”, condus la acea vreme de politicianul moldo-israelian Ilan Șor, a fost interzis de guvernarea Moldovei să participe la alegerile locale generale din 2023. Cererea la CEDO a fost depusă în luna august în numele partidului, susținându-se că interdicția reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.

Curtea a adăugat în decizia sa din această săptămână că plângerea ar putea constitui un „caz cu impact”, ceea ce înseamnă că poate ridica probleme importante relevante atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ansamblu.

Admiterea cazului de către Curte este un succes semnificativ. Marea majoritate a cererilor depuse la CEDO sunt respinse fără a fi examinate. De exemplu, în 2020, 95% din cazuri au fost declarate inadmisibile sau eliminate, iar doar 2 000 au ajuns la nivelul de revizuire judiciară.

„Suntem mulțumiți că instanța a acceptat acest caz și a invitat Guvernul Republicii Moldova să răspundă la argumentele noastre, care identifică mai multe motive pentru a demonstra că interdicția Partidului Șor a încălcat drepturile reclamanților prevăzute de Convenție. Suntem încrezători că instanța va examina acest caz în mod obiectiv și pe baza meritelor sale”, a declarat Shaul Brazil, partener la BCL Solicitors LLP, care a depus cererea pentru partid.

Marina Tauber, parte a echipei lui Ilan Șor și fost vicepreședinte al formațiunii politice, a declarat că decizia instanței reprezintă o etapă importantă în lupta pentru justiție.

„Alegerile libere și corecte sunt un pilon cheie al oricărei democrații, iar interdicția impusă partidului de către Guvernul moldovean anul trecut a subminat acele drepturi. Salutăm decizia Curții de a aproba cererea și de a analiza cazul”, a afirmat Tauber.

Total
0
Shares
Total
0
Share