CEFTA a înregistrat progrese mari în promovarea comerțului electronic și a comerțului cu servicii

Subcomitetul CEFTA pentru comerțul cu servicii, prezidat de Ministerul Economiei al Republicii Moldova s-a întrunit la Bruxelles în perioada 23-24 iunie. Participanții au discutat cooperarea în diferite sectoare de servicii în care progresele principale s-au înregistrat în comerțul electronic, în particular prin eliminarea geoblocării nejustificate și simplificare livrărilor de colete în CEFTA.

„Cu toții am învățat în pandemii că putem face afaceri online și că aceasta ne poate aduce noi oportunități. Acesta este motivul pentru care Moldova a făcut din comerțul digital una dintre prioritățile cheie în acest an. Avem un pachet de trei decizii ale Comitetului mixt care vizează simplificarea afacerilor online în CEFTA, dar și consolidarea încrederii consumatorilor. În cele din urmă, toate activitățile noastre se bazează pe acquis-ul UE și pe cele mai bune practici care ne vor ajuta să aderăm la UE”, a declarat Cristina Ceban, președinta Subcomitetului, șefă de Direcție în Ministerul Economiei.

În cadrul întâlnirii, participanții au discutat alte inițiative în domeniul turismului, calificării profesionale, serviciilor financiare, permiselor de muncă și statistică. Unul din obiectivele urmărite este facilitarea deplasarea pentru persoanele care călătoresc pentru a livra servicii, prin eliminarea birocrației legate de permisele de muncă și licențiere.
”Am finalizat partea tehnică, care a fost cea mai dificilă. Suntem foarte aproape de-a avea documentele pregătite pentru adoptare. Cred că este o veste bună pentru companiile care speră să-și extindă bazinul de consumatori pe alte piețe CEFTA.” a comentat Emir Djikic, directorul Secretariatului CEFTA.

De asemenea, Subcomitetul pentru comerțul cu servicii a aprobat Baza de Date actualizată de reglementare a serviciilor CEFTA, care va fi lansată în curând. Baza de Date de reglementare va asigura că normele interne sunt transparente, nediscriminatorii, proporționale și justificate de obiective de interes public, pentru a preveni barierele pentru comerțul cu servicii în cadrul CEFTA.

Protocolul adițional 6 (AP6) CEFTA privind comerțul cu servicii a fost adoptat în 2019 și a intrat în vigoare la 11 ianuarie 2021. Acest document a extins principiul liberului schimb în cadrul CEFTA asupra sectorului serviciilor. AP6 oferă un cadru pentru stimularea creșterii comerțului cu servicii, pe lângă restricțiile abolite anterior privind comerțul cu produse industriale și agricole. Protocolul se concentrează în special pe angajamentele privind accesul pe piață și pe cele legate de discriminarea companiilor pe piață. Moldova prezidează Subcomitetul CEFTA pentru comerțul cu servicii în 2022.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share