Alte știri

Cehii aflaţi în carantină pot vota din maşină în secţii speciale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cehii care au fost testaţi pozitiv la coronavirus pot vota din maşini în cele 78 de secţii de vot deschise miercuri special pentru ei în cadrul alegerilor regionale şi pentru Senat, transmit dpa şi Reuters.

Persoanele cu coronavirus aflate în carantină îşi pot exprima anticipat votul în aceste secţii improvizate, fără a ieşi din maşini, transmite Agerpres.

Comisiile electorale trebuie să poarte costume de protecţie şi primesc sprijinul armatei.

Capacitatea acestor secţii este de până la 16.000 de votanţi în total, dar în primele ore prezenţa a fost scăzută în multe locuri, după cum a relatat agenţia CTK.

Alegătorii cehi sunt chemaţi să desemneze, vineri şi sâmbătă, deputaţii în 13 consilii regionale, cu excepţia capitalei Praga, şi o treime dintre membrii Senatului, camera legislativă superioară.

Regiunile sunt dominate în prezent de partidele de la guvernare, ANO (populist) al premierului Andrej Babis şi social-democraţii.

Secţiile obişnuite de vot se vor deschide vineri, la ora locală 14.00 (12.00 GMT).

Cehia nu are un sistem de vot prin corespondenţă.

Un sondaj realizat în septembrie de agenţia STEM a arătat că sprijinul faţă de ANO a scăzut la 28,4% faţă de 33,7% în luna mai. Partidul Piraţilor, de opoziţie, se menţinea la 12,8%, iar Democraţii Civici (centru-dreapta) înregistrau 10,6%.

Numărul infectărilor cu coronavirus a crescut îngrijorător în ultimele săptămâni, marţi fiind raportate 1.965 de cazuri. Bilanţul total a ajuns la aproape 67.850, iar al deceselor a depăşit 630.

Guvernul urmează să ia în discuţie miercuri declararea stării de urgenţă.

loading...

Comments are closed.