Politic

Cei din guvernarea PAS au luat mită pentru a elibera autorizație de mediu uzinei metalurgice de la Râbnița, crede Alexandr Slusari

Pinterest LinkedIn Tumblr

Alexandr Slusari, lider PPDA, directorul executiv al AO Forța Fermierilor:

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

La 13 aprilie Ministerul Mediului a expediat în adresa uzinei metalurgice din Râbnița o scrisoare de refuz privind eliberarea autorizațiilor de mediu. Nu au trecut nici 2 luni de atunci și ministra vorbește public că foarte posibil ca întreprinderea din zona gri va obține autorizații pentru 5 ani.

Scrisoarea nu a fost publicată, fapt ce denotă lipsa de transparență în activitatea ministerului, condus de fosta activistă civică. Însă eu dispun de informația din interiorul Uzinei de la Râbnița și intuesc care sunt multiple probleme, legate de mediu.

Fabrica a fost dată în explotare în 1985. Profilul întreprinderii este producerea armaturii metalice prin utilizarea deșeurilor metalice. În perioada construcției a uzinei de problemele mediului nici discuții nu existau. În 37 de ani uzina niciodată nu a fost controlată sub aspectul impactului asupra mediului.

Întreprinderea respectivă are sistemul învechit de filtre ce țin de curațarea gazelor. Nu există un laborator independent pentru măsurarea emisiilor. Managmentul deșeurilor se face încă după standarde sovetice. Se admite un procent înalt de împurități. Nu funcționează mecanismul sepărării deșeurilor metalice de alte materiale, cum ar fi plastic, cauciuc ect., ceea ce sporește emisiile toxice. Nimeni nu a încercat să caute deșeuri radioactive, aduse din cernobil, despre care toți angajați știu că sunt îngropate pe teritoriul uzinei.

Întrebarea mea este cum e posibil de rezolvat toate problemele menționate în 2 luni? Vă spun eu cum! Doar prin mită și înțelegeri obscure la cel mai înalt nivel în Chișinău! Altfel cum poate fi eliberată autorizație la o întreprindere cu atătea carențe, la care organele legale ale Republicii Moldova nici măcar nu au acces permanent garantat pentru control?

Noi deja am depășit faza când trebuie să cerem demisia doamnei Cantarajiu. Acest lucru este obligat să facă Procuratura, care demult ar trebui să autosesizeze pe toate jocurile murdare în jurul uzinei de la Râbnița și să analizeze cine din „oamenii buni” din nou ține крыша regimului separatist și trasează acea linia de corupție și trădare de Patrie în raport cu Transnistria. Să se alăture la Dodon și gașca lui!

loading...

Comments are closed.