Alte știri

Cel mai sigur teritoriu britanic este insula Fair Isle. Toți adulții s-au vaccinat în câteva ore

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fair Isle, o insulă scoțiană izolată, a devenit săptămâna aceasta cel mai sigur teritoriu britanic.

Insula are doar 48 de locuitori și toți adulții au fost vaccinați, motiv pentru care poate pretinde că este cel mai sigur teritoriu britanic, potrivit BBC.

Situată între Orkney și Shetland, insula este renumită pentru tricotaje și abundența de păsări migratoare și abia în 2018 a fost dotată cu o sursă permanentă de energie electrică.

Săptămâna aceasta, flacoanele cu vaccin AstraZeneca au fost transportate cu un avion mic, iar toți adulții au primit a doua doză.

A fost o soluție practică la o problemă dificilă, pentru că vaccinarea celor care trăiesc în comunități îndepărtate și izolate este o provocare.

Pentru că vaccinul Pfizer necesită depozitarea la temperaturi foarte scăzute, avioanele mici și bărcile care deservesc această insulă nu pot să îl transporte. Iar cei mai mulți locuitori ai insulei sunt în vârstă, iar transportul până la o clinică continentală ar fi fost solicitant.

Vaccinul AstraZeneca a putut fi dus fără probleme, într-o singură cutie frigorifică. Cutia a fost preluată de la avion de mașina asistentei și dus la singurul cabinet medical de pe insulă. Două asistente au vaccinat apoi întreaga populație în doar câteva ore.

John Best, cel mai bătrân locuitor, a spus că acum trăiește în cel mai sigur loc din țară. „Insula noastră este foarte primitoare și va fi din nou”, a mai spus bătrânul, după ce a fost vaccinat.

În vremuri normale, Fair Isle sfidează clișeele asociate cu aceasta, de loc „sălbatic” și „izolat”, fiind, de fapt, un loc foarte vizitat de turiști, foarte vesel. Insularii își doresc ca acele vremuri să se întoarcă cât mai repede.

Pe insulă locuiesc și patru copii, pentru care există școală. David Parnaby, tatăl a doi din cei patru copii de pe insulă, s-a mutat aici de 10 ani și spune că nu se putea să găsească un alt loc mai bun în lume.

Fair Isle nu a avut niciun caz de COVID.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.