Politică

Cenușă îl critică pe Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției: ”Este totalmente inadmisibil ceea ce declară în legătură cu casa de milioane nedeclarată de Premierul Gavrilița”

Pinterest LinkedIn Tumblr

”Este totalmente inadmisibil ceea ce declară Ministrul Justiției Litvinenco în legătură cu casa de milioane nedeclarată de Premierul Gavrilița”, este critica expertului Dionis Cenușă la adresa lui Sergiu Litvinenco, noul ministru al Justiției.

”Adică dacă legea nu le convine lor și le creează probleme, atunci aceasta este strâmbă? Legile nu se fac pe potriva gustului politic al politicienilor, ci ca să servească interesului public.

Nu a trecut nicio lună, iar noua guvernare deja a călcat prin străchini:

1) casa de milioane nedeclarată de Premierul Gavrilița;
2) încercarea de a institui o mașinărie de votare în parlament încălcând prevederile transparenței;
3) tentativa de supune politic procuratura;
4) intenția de a alege directorul CNA fără concurs”, a declarat expertul.

”Eu am fost printre puținii care a criticat dur decizia anticonstituțională a Președintelui Sandu câteva luni în urmă și voi face același lucru în cazul majorității parlamentare și a noului guvern. Cu putere vine și responsabilitate. Iar în actul guvernării nu există loc pentru aroganță. Ministrul Litvinenco ar trebui să se abțină de la comentarii care îl discreditează pe el și pe colegii lui din guvern și parlament. Premierul Garvriliță trebuie să repare greșeala, iar ANI trebuie să se autosesizeze”, a mai scris Cenușă.

Expertul este de părere că despre casa lui Gavrilița trebuie să afle și opinia internațională, inclusiv cei care au o viziune idealizată despre noua putere de la Chișinău: ”Iar Ziarul de Gardă ar putea să traducă în articolul despre casa de milioane ca să citească cei din străinătate, care au o viziune idealizată vizavi de Maia Sandu și noua majoritate. Doar așa poate fi sporită responsabilitatea și răspunderea celor de la guvernare”.

”Majoritatea PAS și ceilalți exponenți ai PAS – Președintele Sandu si Guvernul Gavriliță – se discreditează cu propriile mâini. Să vedem dacă PAS înțelege că ei trebuie să servească interesului public, iar aroganța alimentată de puterea politică enormă este cel mai mare inamic al noi guvernări”, a mai declarat expertul, acesta lansând și câteva recomandări: ”Accentul trebuie să fie pus pe consultarea publică în procesul legislativ și decizional, în general, integritate și profesionalismul în luarea deciziilor. Mai mult ca atât, “pentru că opinia publică vrea” nu este un argument bazat pe evaluare robustă și evidență. Asemenea argumentare este nu numai populistă, dar și periculoasă, deoarece “opinia publică” este pentru introducerea pedepsei capitale sau pentru discriminarea anumitor minorități. Deci, cei din majoritatea parlamentară ar trebui să uite de orice argument care începe cu “așa vor oamenii sau opinia publică”.”

loading...

Comments are closed.