Cercetător brazilian: “Amazonia este un uriaş rezervor de virusuri”

Intervenţia umană în zonele cu faună şi floră autohtonă poate provoca dezechilibre ecologice şi conduce la răspândirea de boli din inima junglei, iar în condiţiile defrişărilor din Amazonia următoarea pandemie ar putea avea origine braziliană, a avertizat cercetătorul David Lapola de la Universitatea din Campinas (Unicamp), Brazilia, citat joi de agenţia AFP.

“Amazonia este un uriaş rezervor de virusuri”, a declarat cercetătorul în vârstă de 38 de ani. “Suntem pe cale să ne jucăm cu focul”, a adăugat el.

Cea mai mare junglă tropicală din lume deţină încă zone vaste conservate, “însă există mai multe despăduriri, distrugeri (…). Când provocăm astfel de dezechilibre ecologice (…) se poate produce o transmitere a virusului (de la animale la oameni)”, a explicat el într-un interviu acordat AFP.

Specialist în domeniul mediului, David Lapola a amintit că HIV, Ebola şi febra dengue au făcut sau mai fac încă ravagii pe glob. “Este istoric, toate acestea au fost virusuri care s-au răspândit pe scară largă pornind de la dezechilibrele ecologice”, a subliniat el.

Cercetătorul a precizat că, potrivit studiilor, aceste transmisii au loc mai frecvent în Asia de Sud şi Africa, unde trăiesc anumite familii de lilieci.

Însă, diversitatea florei şi faunei amazoniene ar putea face din această regiune “cel mai mare depozit de coronavirus din lume”, a spus el referindu-se la coronavirusuri în general, nu la noul coronavirus din China.

Însă, “nu este vina liliecilor, nu trebuie să mergem să-i omorâm”, a precizat cercetătorul brazilian de la Centrul pentru cercetări meteorologice şi climatologice cu aplicabilitate în agricultură din cadrul Unicamp.

“Acesta este un motiv suplimentar contra acestei utilizări iraţionale, care este în prezent în creştere, în Amazonia noastră”, consideră el.

Sursa: agerpres.ro

Citește și: VIDEO // În Belgia a înflorit un exemplar din „floarea-cadavru”, cea mai mare floare din lume

Total
0
Shares
 
Total
0
Share