Curtea Europeană pentru Drepturile Omului Partidul a înregistrat cererea Partidului „ȘOR”, care contestă decizia guvenării Republicii Moldova de a interzice formațiunea. Informația a fost publicată de portalul Daily Sabah din Turcia. Publicația precizează că dosarul urmează a fi actualizat de către juriștii partidului până la 18 septembrie 2023.
Echipa de avocați atenționează că, prin interzicerea Partidului „ȘOR”, autoritățile de la Chișinău au încălcat articolele 10, 11 și 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează drepturile la libertatea de exprimare și libertatea de întrunire și asociere.
Deși decizia privind interzicerea Partidului „ȘOR” s-a bazat pe acuzații la adresa formațiunii ce vizau presupuse acte de violență, juriștii precizează că nu a fost înregistrat niciun caz de acest fel, fapt subliniat de opiniile judecătorilor Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan, de la Curtea Constituțională. Ambii și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu lipsa probelor în susținerea acuzațiilor care stau la baza interzicerii partidului.
Conducerea partidului sugerează că interdicția este o încercare de a suprima formațiunea, care crește rapid în sondaje, în perspectiva alegerilor locale din 5 noiembrie. Or, printr-o decizie ulterioară, guvernarea de la Chișinău le-a interzis celor peste 800 de deținători de funcții, inclusiv 68 de primari, să participe la realegere – chiar și în calitate de candidați independenți.
Daily Sabah menționează că, în declarația sa, echipa juridică scrie că cererea a fost depusă pentru a „evita violarea drepturilor lor și, mai larg, a democrației în Republica Moldova, inerentă în îndepărtarea unei forțe principale de opoziție, precum și a sutelor de aleși cu experiență din peisajul politic”.
Avocații au prezentat mai multe exemple de abuz de putere din partea guvernării, inclusiv faptul că președintele instanței constituționale, care a aprobat interdicția partidului, judecătorul Nicolae Roșca, este unul dintre membrii fondatori ai partidului de guvernământ PAS și a candidat în numele formațiunii la alegerile parlamentare din 2019.
Partidul „ȘOR” este reprezentat de mai mulți consilieri juridici, inclusiv de expertul internațional în drepturile omului Alison McDonald.
În istoria CEDO au existat mai multe cazuri în care partidele politice din toată Europa au redobândit legalitatea după ce au fost scoase în afara legii.
Comunicat de presă