Certificatul național de vaccinare nu este deocamdată recunoscut în Uniunea Europeană

Republica Moldova a recepționat până acum peste un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19, iar rata de imunizare a populației cu prima doză de ser este de 12 la sută, potrivit anunțului făcut astăzi de autoritățile din sănătate. Deocamdată, certificatul național de vaccinare nu este recunoscut în Uniunea Europeană deoarece încă nu a fost definitivat cadrul legal pentru preluarea datelor componente ale din statele terțe, precum este Republica Moldova, informează Radio Chișinău

Până în momentul de față, rata de imunizare a populației contra COVID-19 este de aproximativ 12 la sută, iar în acest procentaj nu intră și persoanele ce au fost vaccinate peste hotare. Conform datelor poliției de frontieră, în jur de 60 de mii de persoane au primit vaccinul peste hotarele țării.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt în total 535 de puncte de vaccinare, inclusiv punctele mobile.

Privitor la certificatul de vaccinare, pe care în mod normal îl primește fiecare persoană vaccinată, pentru Republica Moldova, ca fiind țară terță a Uniunii Europene, încă nu s-a definitivat integral cadrul legislativ pentru preluarea datelor componente ale acestui certificat, subliniază Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Denis Cernelea.

“Nu este definitivat integral elaborarea cadrului juridic și de proceduri care vor permite preluarea certificatului de către statele terțe precum suntem noi. Astfel suntem în așteptarea acestora conform cerințelor internaționale de creștere a mobilității. Noi întreprindem toate acțiunile de recunoaștere a certificatului de vaccin cât și teste BCR Covid-19. Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19 asigură monitorizarea peroanelor vaccinate în dependență de instituție, teritoriu, producător de vaccin, seria vaccinului și data administrării. Din cadrul acestui registru, se generează certificatul de vaccinare ce este asigurat în trei limbi, română, rusă și engleză. La nivel de securitate a datelor personale, certificatului i se aplică QR-code, semnătura și ștampila” a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Denis Cernelea.

Autoritățile din sănătate au anunțat că certificatul național de vaccinare este recunoscut în Ungaria și Ucraina, iar în unele țări din Uniunea Europeană precum Spania, Grecia sau Bulgaria este acceptat cu unele condiții.

Citește și: Plante de mac şi canabis, depistate de polițiști în ograda unui bărbat din Durlești

Total
0
Shares
Total
0
Share