Alte știri

Cetățenii din Belarus vor putea intra mai ușor pe teritoriul Uniunii Europene. Lituania anunță relaxarea restricțiilor de la graniță

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cetățenii din Belarus vor intra mai ușor pe teritoriul Uniunii Europene în condițiile în care Lituania a anunțat că va relaxa restricțiile impuse acestora pentru intrare pe teritoriul ei din cauza haosului generat de reprimarea violentă a manifestațiilor care au loc în toată țara după alegerile prezidențiale, relatează Agerpres.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Republica Belarus este cuprinsă de proteste după alegerile prezidențiale de luni în care Aleksandr Lukașenko a fost din nou declarat învingător cu 80% din voturi, iar contracandidata sa a fugit din țară, în Lituania.

„Cetăţenii din Belarus care vin din motive umanitare pot intra în Lituania”, a declarat prim-ministrul Saulius Skvernelis miercuri, potrivit unui material radiofonic. Ministrul de Interne lituanian  precizase anterior că cetățenii din țara vecină ar trebui să fie exceptați de la restricțiile de intrare în țară din cauza pandemiei.

Guvernul de la Vilnius a anunțat că va stabili joi care va fi modul specific în care se vor relaxa restricțiile de intrare pe teritoriu lituanian al cetățenilor Republicii Belarus.

„Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi responsabilitate. Reacţia iniţială a capitalelor europene este cel puţin dezamăgitoare. Noi, vecinii cei mai apropiaţi, am fost ca întotdeauna primii care au reacţionat”, a spus Skvernelis. El a cerut de asemenea sancţiuni ale UE împotriva conducerii de la Minsk.

Preşedintele Lituaniei Gitanas Nauseda a făcut un apel către autoritățile din Belarus pentru  „detensionarea imediată a situaţiei şi oprirea utilizării forţei brutale împotriva poporului lor şi în al doilea rând, eliberarea tuturor protestatarilor reţinuţi şi oprirea persecuţiei acestora”, potrivit unui comunicat al biroului său miercuri.

loading...

Comments are closed.