Cetățenii moldoveni care s-au imunizat împotriva COVID-19 în România, își pot descărca certificate digitale europene

Certificatul digital european COVID-19 intră oficial în vigoare de astăzi. Astfel, cetățenii țării noastre care s-au imunizat pe teritoriul României, își pot descărca certificatele on-line. Autoritățile din sănătate de la Chișinău au anunțat anterior că peste 50 mii de moldoveni s-au imunizat în afara hotarelor țării, comunică Moldpres.

Portalul web https://certificat-covid.gov.ro, de pe care cetățenii români sau străini îşi pot genera certificatele digitale UE privind COVID este deja disponibil. Doritorii pot obține documentul în câțiva paşi: 1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail; 2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei; 3. Se accesează butonul verde “Certificat nou”; 4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare; 5. Cetățenii accesează butonul “CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit; cetățenii străini selectează opțiunea “Pașaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: “Ţara care a emis paşaportul”, numărul “paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat; 6. În funcţie de categorie, se completează:* Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea; 7. Se apasă butonul “Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

Certificatul european este gratuit, iar în cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări.

În situaţiile în care apar inadvertențe între informaţiile completate de o persoană şi cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecţii de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării. Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat. Certificatele includ un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziţie de STS, astfel încât cetăţenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

Ieri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în cadrul unei emisiunii TV, că cetățenii moldoveni ar putea circula în țările UE în baza certificatului de vaccinare anti-COVID emis de autoritățile de la Chișinău. „Acest subiect a fost discutat la nivelul țărilor UE și R. Moldova este printre cele 10 țări, cetățenii cărora pot intra în țările UE – sau dacă au testul negativ la COVID-19 sau dacă au certificat de vaccinare cu un vaccin recunoscut în spațiul european. Deci, cei care s-au vaccinat cu un vaccin recunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vor putea să prezinte acest lucru”, a spus șeful statului.

Uniunea Europeană a adăugat miercuri Republica Moldova în lista țărilor din afara UE, ai căror cetățeni pot intra fără restricții pe teritoriul său. Totuși, rămâne la latitudinea fiecărei țări să decidă regulile de intrare pe teritoriul său. Anterior, Ungaria, Georgia și Turcia au anunțat că recunosc certificatele de vaccinare anti-COVID emise de țara noastră.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share