Cetățenii Statelor Unite ale Americii își aleg astăzi președintele

Astăzi este ziua alegerilor în Statele Unite, iar Donald Trump și Kamala Harris se luptă pentru a deveni următorul președinte într-o cursă extrem de strânsă, care este posibil să fie diferențiată de câteva mii de voturi, relatează BBC, citat de News.ro

Milioane de oameni vor merge în curând la urne, care se deschid în unele state la ora locală 05:00 (12:00, ora Moldovei), pentru a decide cine va fi cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite.

Kamala Harris și Donald Trump sunt deocamdată la egalitate, cu câte trei voturi fiecare, într-un mic oraș din New Hampshire care, în mod tradițional, dă startul votului în ziua alegerilor. Încă din anii 1960, alegătorii din Dixville Notch, situat aproape de granița cu Canada, se adună imediat după miezul nopții pentru a vota. Voturile sunt apoi numărate și rezultatele anunțate – cu câteva ore înainte ca alte state să deschidă urnele. Potrivit CNN, patru republicani și doi alegători nedeclarați au participat marți la vot imediat după miezul nopții.

Kamala Harris, care a devenit candidatul Partidului Democrat după ce președintele Joe Biden a ieșit din cursă în iulie, pledează pentru dreptul la avort și a promis să reducă costurile la alimente și locuințe pentru familiile de muncitori.

Candidatul republican, Donald Trump, care a supraviețuit în acest an la două tentative de asasinat, a promis să sigileze frontiera americană pentru a împiedica imigrația și a propus reduceri de taxe în valoare de trilioane de dolari.

Ambii candidați au prezentat viziuni dure pentru viitor dacă pierd alegerile. Donald Trump spune că țara se va ”duce dracului” și va deveni ”comunistă imediat” dacă el va pierde, în timp ce Kamala Harris își descrie adversarul drept un ”fascist” care dorește ”putere necontrolată”.

Luni, în ultimele ore ale campaniei electorale, Kamala Harris și-a susţinut ultimul discurs în Philadelphia, încheindu-și săptămânile de apariţii publice prin a reflecta asupra unei campanii despre care a spus că ”a adus împreună” oameni din toate colțurile țării și din toate categoriile sociale.

”Lupta noastră nu este o luptă împotriva a nimic, ci pentru ceva. În seara aceasta terminăm așa cum am început: cu energie, optimism, bucurie”, le-a spus ea susținătorilor făcând apoi obișnuitul apel al mitingurilor ei către tinerii și noii alegători

”În special vouă vă spun că vă văd puterea și sunt foarte mândră de voi”.

Actualul vicepreședinte al SUA știe că va avea nevoie ca tinerii alegători să o susțină în număr mare dacă vrea să câștige alegerile.

În ceea ce-l privește pe Donald Trump, el a urcat pe scena din Grand Rapids, Michigan, pentru ultimul său discurs, unde a fost întâmpinat cu ovații din partea mulțimii și unde a rămas până târziu în noapte. Acesta este locul în care și-a încheiat și campaniile din 2016 și 2020.
”Să faci patru mitinguri într-o singură zi este un pic dificil”, a recunoscut Trump, la cei 78 de ani ai săi, dar a adăugat că sprijinul pe care l-a primit la fiecare miting ”a făcut ca totul să merite”. Fostul președinte american a întârziat aproape două ore la acest ultim miting, care era programat să înceapă la ora locală 22:30.

El i-a întrebat apoi pe cei prezenți dacă le este mai bine acum decât acum patru ani, la care mulţimea prezentă la miting a răspuns cu huiduieli puternice.

”Mesajul meu pentru voi și pentru toți americanii din această seară, este foarte simplu: nu trebuie să trăim așa”, a continuat fostul președinte.

Trecuse de ora locală 01:00 și el încă se adresa susţinătorilor.

Spre deosebire de Kamala Harris, care abia l-a menţionat pe candidatul republican în ultima sa zi de campanie, Trump și-a atacat adversara, numind-o ”nebuna radicală de stânga”. El le-a spus susţinătorilor săi că va câștiga alegerile, afirmând:

”Aceasta va fi cea mai mare victorie, din punct de vedere politic, din istoria țării noastre”.

Total
0
Shares
Total
0
Share