Cetățenii vor putea beneficia de mai multe servicii de mediere garantată de stat

Cetățenii vor putea beneficia de mai multe servicii de mediere garantată de stat. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități și va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

PROIECTUL de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției. Documentul prevede încorporarea serviciilor de mediere în cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat și extinderea listei de cauze în care se acordă aceste servicii. De aceste servicii vor putea beneficia persoanele ale căror venit este mai mic decât salariul minim lunar pe țară. În același timp, indiferent de nivelul venitului, serviciile vor fi acordate minorilor, persoanelor care nu au atins vârsta de 21 de ani, precum și celor cu dizabilitate severă sau accentuată.

Potrivit documentului, serviciile de mediere garantată de stat vor fi acordate în cauzele penale și contravenționale în care împăcarea duce la înlăturarea răspunderii penale sau a celei contravenționale, precum și în cauzele civile în care părțile pot dispune liber prin tranzacție, în condițiile legii. Totodată, modificările legislative se referă la anumite reglementări detaliate privind criteriile și condițiile de acordare a acestor servicii, mecanismul de recuperare a cheltuielilor bugetare în cazul înaintării unor date eronate, raportarea și remunerarea mediatorilor, asigurarea calității acestor servicii etc. Potrivit autorilor proiectului de lege, pentru remunerarea mediatorilor care vor acorda servicii garantate de stat vor fi necesare cheltuieli anuale de aproximativ 200 de mii de lei.

De menționat că, potrivit legislației, serviciile de mediere garantată de stat sunt acordate doar pentru cauzele penale. Totuși, din anul 2009 până în prezent, nu a fost înaintată nicio solicitare privind achitarea din contul statului a serviciilor de mediere, întrucât cadrul normativ nu reglementează clar acest mecanism.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share