Cheltuielile de personal în Guvernul Sandu, din bugetul public pentru 2019, vor fi mai mari cu 700 de milioane lei

Cheltuielile de personal în Guvernul Sandu, din bugetul public pentru 2019, vor fi mai mari cu 700 de milioane lei, maia sandu natalia gavrilita, alianta acum psrm, pensii si salarii moldova 2018, cresterea impozitelor, 

Estimările Ministerului Finanțelor, condus de Natalia Gavriliță, arată că volumul cheltuielilor de personal din Bugetul Public National pentru anul 2019 va fi cu circa 5% mai mare decât a aprobat fosta guvernare. Astfel, pentru anul 2019, volumul cheltuielilor de personal în Bugetul Public National (BPN) a fost aprobat în valoare de 15,05 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor estimează că în acest an cheltuielile reale de personal vor fi cu circa 700 de milioane de lei mai mari. Potrivit unor estimäri publicate de Minister, dacă la Bugetul de Stat cheltuielile de personal se vor dminua cu circa 850 de milloane lei (de la 7,23 miliarde lei la 6738 millarde lei), apoi cele de la bugetele locale vor creste cu aproape 1 75 miliarde lei (de la 7,65 miliarde la 9,14 miliarde lei).

Cu aproape 170 de milioane lei ar urma sä crească cheltuielile de personal în domeniul culturii. În același timp la categoria Servicii generale de stat, cheltuielile se vor diminua cu circa 600 de milioane lei, iar in apărare – cu aproape 80 de milioane lei.

Amintim că pentru a reuși achitarea salaiilor și pensiilor la timp, dar și alte cheltuilei din bugetul de stat, Guvernul Sandu a apelat la un credit de 46,5 milioane dolari din partea Fondului Monetar Internațional. Aceștia bani vor trebui să fie întorși de către moldoveni în anii următori. De asemenea, datoria externă a statului va crește cu 61 milioane euro după ce Guvernul va lua încă un credit de la Banca Mondială. În acest context, premierul Maia Sandu a anunțat că se vor majora impozitele pentru muncitorii cu venituri medii și mari.

sursa: Mold-street

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share