Chiar dacă este mijlocul lunii septembrie, Spînu nu știe dacă Moldova va mai primi gaz rusesc după 1 octombrie 2022

Viceprim-ministrul Spînu susține că „nu a înțeles dacă totuși vor deconecta Moldova de la gaze sau vor continua să livreze după data de 1 octombrie” atunci când a discutat la sfârșitul lunii august cu președintele Consiliului de administrație al companiei Gazprom, Alexei Miller, scrie zdg.md

„Percepția mea este că dacă vom fi deconectați, vom fi deconectați nu din cauza auditului, dar din simplu motiv că se schimbă formula de calcul și Moldova trebuie să primească gaz la un preț mult mai avantajos decât în luna septembrie. Probabil, acesta ar fi de fapt un motivul de ce Gazprom ar decide în eventualitate să deconecteze Moldova de la gaze”, a afirmat ministrul Infrastructurii.
În cazul în care contractul va rămâne valabil, costul de achiziție a gazelor va scădea aproape de două ori, susține ministrul

Întrebat care ar putea fi motivele Gazprom de a micșora sau chiar de a opri furnizarea gazelor naturale către R. Moldova, având în vedere că există un contract valabil pentru încă 4 ani, Spînu a afirmat că Gazprom solicită achitarea gazelor naturale livrate până acum și efectuarea auditului datoriilor companiei Moldovagaz față de Gazprom.

„Până la sfârșitul lunii ianuarie 2023 rezultatele auditului trebuie să fie clare. Noi am solicitat ca până pe 31 martie să se extindă acest termen, să vedem care este totuși această datorie, cum ea s-a format. Or, Moldovagaz este o companie fiică a Gazprom. 65% din compania Moldovagaz este deținută de Gazprom. R. Moldova deține doar 35%. În momentul în care este o datorie între Moldovagaz și Gazprom, nu este o datorie a Guvernului față de Gazprom. Noi, ca acționari minoritari, trebuie să înțelegem cum s-a format această datorie, cine este responsabil, înainte ca să agreăm orice tip de înțelegere (…). Eu cred că ținând cont că avem un contract pe 5 ani, șase luni nu fac diferența”, a declarat Andrei Spînu.

Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale care vor fi furnizate R. Moldova pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie, a anunțat recent ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Viceprim-ministrul Spînu a discutat marți, 30 august, în regim de videoconferință și miercuri, 31 august, la telefon, cu Alexei Miller, directorul general Gazprom, referitor la situația livrărilor de gaze pentru perioada următoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share