Alte știri

Chiar dacă Maia Sandu a blocat finanțarea proiectului, la Soroca a fost lansat studiul pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Chiar dacă președintele Maia Sandu a blocat legea care i-ar permite Guvernului să semneze acorduri de finanțare externă, respectiv au fost blocate mai multe proiecte de infrastructură, la Soroca au demarat lucrările de elaborare a Studiului de fezabilitate și de impact asupra mediului pentru acest proiect. La prima ședință de lucru, părțile implicate au discutat despre acțiunile ce urmează a fi efectuate în perioada mai –august 2021.

Studiul de fezabilitate va fi elaborat de o companie franceză, cu suportul unui grant oferit de Banca Mondială din sursele fondului ECAPDEV în valoare de circa 235.000 euro.

La ședința de inițiere a studiului, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a vorbit despre importanța stației de epurare în mun. Soroca în contextul transfrontalier și despre necesitatea coordonării eforturilor comune în vederea obținerii succeselor în termenii stabiliți.

„Problema lipsei stației de epurare a apelor uzate în mun. Soroca, demult nu mai este doar una locală, soluționarea acesteia este o prioritate națională, iar MADRM a depus eforturi de-a lungul timpului pentru a identifica soluții. În comun cu partenerii de la Banca Mondială de un an deja, suntem în proces de pregătire a unui proiect mare pentru țară „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, încadrul căruia una dintre componente este dedicată construcției stației de epurare a apelor uzate în mun. Soroca. Accesarea grantului ECAPDEV, destinat lucrărilor de pregătirea acestui proiect, este un beneficiu pentru autorități, din considerentul că din aceste surse va fi realizat Studiul de fezabilitate, de impact social și de mediu pentru construcția stației. Experților francezi le urăm succes în lucrul complex ce urmează a fi realizat și reiterăm că avem așteptări mari de la acest exercițiu. Colegii din cadrul MADRM și ai Unității de implementare a proiectului vor avea în continuare o implicare activă în acest proces și contăm pe aceeași atitudine din partea autorităților publice locale și a S.A. „Apă-Canal” Soroca”, a subliniat ministrul.

Totodată, oficialul a menționat că în cadrul studiului urmează să fie examinată complex situația curentă cu referire la canalizare și particularitățile apelor uzate, să fie efectuată analiza funcțională a operatorului Apă-Canal Soroca, să fie identificate cele mai eficiente opțiuni privind epurarea apelor uzate, să fie evaluat impactul asupra mediului și impactul social.

După realizarea Studiului de Fezabilitate, Banca Mondială ar putea oferi finanțare pentru elaborarea proiectului tehnic și construcția stației de epurare. Valoarea totală a investiției necesare pentru realizarea tuturor activităților proiectului „Securitatea Aprovizionării cu Apă și Sanitație în Moldova” (SAASM), constituie estimativ circa 11 mln Euro.

Amintim că președintele Maia Sandu a blocat demararea proiectelor de infrastructură în raioanele din țară și a lăsat astfel zeci de mii de cetățeni fără acces la apă potabilă. Acest lucru a fost declarat de deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Petru Burduja în cadrul unui briefing din 14 mai. El a explicat că este vorba despre modificări la Legea cu privire la Guvern, potrivit cărora guvernului interimar i se încredințează responsabilități suplimentare legate de semnarea acordurilor privind finanțarea externă.

loading...

Comments are closed.