Alte știri

China spune că investigarea originilor COVID „politizează” pandemia și că ar trebui investigate laboratoare secrete din toată lumea

Pinterest LinkedIn Tumblr

China reacționează la intențiile administrației Biden de a trece din nou la cercetarea originilor coronavirusului, după noi indicii care au alimentat teoria că virusul a scăpat dintr-un laborator, relatează Reuters. Beijingul acuză SUA că „politizează” originile pandemiei și cere o „investigație temeinică a laboratoarelor secrete din toată lumea”, relatează Digi24.

Beijingul spune că „politizarea originilor Covid-19 nu va face decât să pericliteze investigațiile și să submineze efortul global de a opri pandemia”. Remarca a fost făcută de ambasada chineză la Washington, după ce președintele Joe Biden a cerut o nouă evaluare a informațiilor cu privire la originile Covid-19.

Ambasada chineză spune, într-un comunicat de miercuri, că unele forțe politice au o fixație pe manipularea politică și pe aruncatul de vinovății.

În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății începe o nouă fază a studiilor asupra originilor coronavirusului, China se află sub presiune pentru a permite accesul cercetătorilor care investighează inclusiv posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

China a negat în mod repetat această ipoteză și a menținut ideea conform căreia SUA ș alte țări încearcă „să distragă atenția de la propria incapacitate de a opri virusul”.

Chinezii spun că sprijină „un studiu cuprinzător al tuturor cazurilor timpurii de Covid-19 din lume și o investigație temeinică a laboratoarelor secrete din toată lumea”. Tabloidul The Global Times, parte a publicațiilor Partidului Comunsit Chinez a scris, miercuri, că dacă această teorie privind originea Covid este investigată, atunci și SUA trebuie să permită investigații în propriile laboratoare de la Fort Detrick.

Eforturile de propagandă ale Chinei s-au concentrat și pe susținerea teoriei conform căreia coronavirusul își are originile în altă țară și a intrat în China prin comerțul de alimente congelate cu restul Asiei.

Originile coronavirusului au fost subiectul numeroaselor teorii ale conspirației promovate online și offline dar și al acuzațiilor dintre puterile lumii. Situația a alimentat tensiuni și conflicte în Statele Unite și China printre altele, iar încercările inițiale ale Chinei de a mușamaliza și a își acoperi urmele, inclusiv prin arestarea jurnaliștilor și pedepsirea medicilor care vorbeau despre gravitatea situației nu au făcut decât să mărească neîncrederea și să alimenteze conflictele.

loading...

Comments are closed.