Republica Moldova trebuie să inițieze negocieri urgente cu guvernul Ucrainean referitor la Hidrocentrala Novodnestrovsc, în vederea eliminării riscului scăderii semnificative a râului Nistru și implicit eliminarea pericolului pentru securitatea ecologică și alimentară a Republicii Moldova, susține deputatul fracțiunii parlamentare Platforma DA, Chiril Moțpan, care consideră că implicarea Consiliului Suprem de Securitate, prezidat de Maia Sandu, este absolut necesară pentru soluționarea problemelor în acest sens, scrie tv8.md
„Fapt este că situația râului Nistru afectează două state vecine: Republica Moldova și Ucraina, angajate în raport cu același proiect European. Măsura în care vom putea colabora în această problemă, care nu poate fi soluționată decât prin discuții punctuale și responsabile care să ia în calcul nu doar interesele economice, dar și viața și bunăstarea cetățenilor și a ecosistemelor, este cea care determină în ce măsură proiectul European și valorile democratice sunt real asumate de fiecare stat în parte. Subiectul la care vreau să mă refer și care voi solicita să fie inclus și pe ordinea de zi a Consiliului suprem de Securitate este legat de Hidrocentrala Novodnestrovsc, proiectată și construită în anii ’80 de guvernul unional al Uniunii Sovietice cu contribuția maximală a Republicii Moldova și Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene”, a menționat deputatul Chiril Moțpan.
Deputatul a precizat că, în 2014, Ucraina a instalat pe barajul Hidrocentralei Novodnestrovsc, fără să consulte Republica Moldova, 4 turbine pentru producerea energiei electrice, adăugând că cest fapt pune în pericol securitatea ecologică a Republicii Moldova, dat fiind faptul că fluxul de apă al râului este redus sub minimul necesar de aceste turbine, ceea ce reprezintă un risc pentru alimentarea cu apă potabilă a aproximativ 8 milioane de oameni din municipiului Chișinău, alte localități, inclusiv din orașul Odessa.
Politicianul susține, că conform experților, râul ar putea seca în cinci ani, iar ulterior, în șase sau șapte ani să se producă inundații masive în sudul Republicii Moldova.
„Avem astăzi nevoie din nou de o poziție a clară a Republicii Moldova. Având persoane responsabile la aceste poziții cheie, oameni cu adevărat devotați Republicii Moldova, o să reușim să depășim problemele care ar putea sa apară într-o perspectiva foarte apropiată”, a mai adăugat deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan.
Menționam că, de curând în Republica Moldova a fost creată o comisie parlamentară, care are ca scop elucidarea problemelor existente în acest domeniu, dar și propunerea unor soluții de rezolvare a acestora.