Politică

Chirtoacă despre Năstase: A fost complice la privatizarea frauduloasă a companiei Air Moldova de către Țopa!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, vine cu o serie de dezvăluiri despre implicarea șefului PPDA, Andrei Năstase, în escrocheria din anul 2000, numită privatizarea Air Moldova. Liberalul prezintă o serie de documente care confirmă că investitorul german din tranzacția de acum 19 ani este, de fapt, nașul de cununie al lui Năstase, Victor Țopa, pe atunci ministru al Transporturilor la Chișinău, scrie Allmoldova.com.

”Puteti vedea informații oficiale dintr-o baza de date a Germaniei cu privire la faptul că compania germană „Unistar Ventures” GMBH (în prezent denumită „German Aviation Capital” GMBH), care a procurat în anul 2000 49% din acțiunile „Air Moldova”, era germană doar cu numele, cu sediul și cu administratorul pensionar, dar nu și cu fondatorii. Era deci foarte și foarte moldovenească, de fapt, avându-i în spate pe Ministrul Transporturilor de atunci, Victor Țopa, soția sa, Ana, precum și finul lor de cununie – Andrei Năstase, vicedirector general al „Air Moldova”, responsabil de probleme juridice”, scrie Dorin Chirtoacă.
 
Șeful PL a explicat că a revenit la acest subiect după ce, pe 17 ianuarie, la o reuniune de nivel internațional, Andrei Năstase s-a dat de gol cu privire la apartentența sa de la bun început la aceasta escrocherie din anul 2000 și precizează că a făcut o investigație, atât cât a fost posibil în ultimele trei zile.
 
Dorin Chirtoacă mai declară că, având în vedere informațiile obtinute, este vorba de fapte și informații din prima sursa, cu documente care arată fondatori, acțiuni, schimbări de denumiri de firmă, bilanțuri contabile, toate fiind date publice din baze de date oficiale. ”Astfel, mitul „investitorului” german din anul 2000 de la „Air Moldova” este spulberat definitiv. Prin urmare, cele 7 milioane de Euro, care au fost incasate prin intermediul CEDO, au ajuns la nimeni alții, decât la Victor Țopa și Andrei Năstase”, constată Chirtoacă..
 
Șeful liberalilor precizează că primul milion de euro din aceasta sumă provine dintr-un credit bancar de la BEM, facilitat în anii 1999-2000 de Viorel Țopa, președinte BEM pe atunci, lui Victor Țopa, adus apoi ca „investiție” din Germania. Acest milion de euro așa și nu a fost întors până astăzi BEM-ului și face parte astfel din furtul miliardului de euro, care s-a acumulat în anii următori, până deja, cum știm, în 2014.
De ce statul vinde compania Air Moldova, guvernul filip, partidul democrat, chiril gaburici 
Chirtoacă mai spulberă și o altă minciună a lui Năstase, că doar a reprezentat la CEDO interesele lui Victor Țopa, în calitate de avocat. Acesta prezintă documente care confirmă că șeful PPDA a fost avocat al firmei „Unistar Ventures” (UV), cu rădăcini în off-shorul cipriot, șef al căreia era soția lui Țopa, Ana. Năstase a obținut la CEDO ca Moldova să-i plătească nașului său 7 milioane de euro pentru anularea escrocheriei de la Air Moldova.Ulterior, UV a devenit German Aviation Capital” GMBH (GAC), iar director al acesteia este fiica lui Victor Țopa, Gabriela.
 
”Tot la aceasta firma, ca avocat și reprezentant prin procură ani la rând a fost Andrei Năstase, care a mințit în toți acești 18 ani că este vorba de investitori germani și nu de nașii săi de cununie. Așadar, nu i-a reprezentaf doar la CEDO, precum afirmă, dar a și lucrat pentru „investitorul german”, nașul Victor Topa. Probabil tot acolo lucrează azi și soția, ca doar este un business de familie, încă din anul 2000”, continuă Chirtoacă.
 
Acesta prezintă și detalii privind implicarea lui Năstase a mamei și soacrei sale în scheme frauduloase și anume că au primit niște sute de mii de Euro de la alte off-shoruri, din Gibraltar și Bahamas. ”Doamna Ana Năstase de la Mândrești și cuscra sa, Dumnealor oare ce știu din toate astea?”, se întreabă Chirtoacă.
 
O concluzie preliminară la care ajunge Dorin Chirtoacă este că unitatea și credibilitatea opozitiei pro-europene și unioniste nu poate fi construită pe afaceri murdare din trecut, milioane de euro incasate „onorabil” de pe spatele oamenilor aflați într-o sărăcie lucie (din bugetul de stat), cu firme germane paravan etc. ”Apare și o întrebare, cum au fost trecute filtrele de integritate și meritocrație? Da, și cum rămâne cu „onoarea”, care nu face nici 30 de banuți?”, le bate obrazul lui Sandu și Năstase.
loading...

Comments are closed.