Alte știri

Chișinăuienii au fost otrăviți la propriu! Iată ce substanțe TOXICE au intrat în organism când persista mirosul urât

Pinterest LinkedIn Tumblr

Am respirat cantităţi mari de hidrogen sulfurat, atât timp cât în Chişinău a bântuit mirosul îngrozitor. Analizele, realizate la un laborator din România, arată că norma de concentraţie a acestui gaz toxic a fost de 500% pentru maximul admis. Verificările au fost comandate şi făcute publice de Sergiu Postică, om de afaceri din Chişinău implicat în problemele comunităţii, relatează TVRmoldova.md

Sergiu Postica spune că a apelat la inspectorii de mediu din România atunci când Chișinăul se sufoca sub mirosul înţepător. Recunoaşte că a fost îngrozit când a primit rezultatele.

„Ştiţi cum a scris inspectorul de acolo? Rezultatele sunt catastrofale. Ştiţi depăşirile de cât sunt în medie? De 500%. Este normă europeană care probabil e şi la noi adoptată. Cu 50% dacă e depăşire asta e mult”.

Mai mult, bărbatul spune că probele de aer au fost prelevate într-o zi când nu mirosea atât de urât în Chişinău.

„Specialiştii din România au zis că poate să miroase foarte urât, dar în realitate chimic să nu iasă nimic. El mi-a spus deodată că rişti, am plătit o sumă mare de bani pentru rezultatele astea. Straşnic, e straşnic. Dar astea sunt date şi dovezi cu care vom putea merge mai departe”.

Între timp, şi datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că e depăşită noma de concentraţie, însă nu atât de mult. Nivelul de hidrogen sulfurat în aer ar fi de doar 0.008 miligrame pe metrucub. De 1,3 ori e depăşită şi norma la dioxidul de azot, iar la monoxidul de azot de 1,1 ori. Mai gravă e situaţia în cazul la aldehida formică, nivelul căreia e mai mare de 5,2 ori.

CONCENTRAŢIA DE SUBSTANŢE TOXICE

Hidrogen sulfurat (H2S): 0,008 mg/mc
Dioxid de azot (NO2):  0,085 mg/mc
Monoxid de azot (NO): 0,4 mg/mc
Aldehidă formică (CH2O): 0,035 mg/mc

Catastrofa ecologică s-ar fi produs din cauza unor antreprenori care au aruncat în sistemul de canalizare ape reziduale mult prea concentrate, au declarat de nenumărate ori autorităţile. Acum sunt cu ochii pe toţi antreprenorii pentru a nu permite noi deversari.

„Fiecare colector este monitorizat, colectorul din dreapta şi stânga a Râului Bîc, reţeua de canalizare care vin din orăşelul Aeroport, Codru Sângera, se fac probe 24 din 24 pentru a depista ce fel de înărcătura suplimentară vine la staţie”, spune Anatol Lichii, director tehnic, S.A. Apă Canal Chişinău.

Totuşi, Procuratura Generală a stabilit că „Apă Canal Chişinău” s-ar face vinovată de mirosul urat din oras, pentru ca ar fi gestionat defectuos statia de epurare. În acest caz, s-au deschis doua anchete penale, procurorii vorbind si de un prejudiciu de 70 de milioane de lei. Mirosul insuportabil a apărut în Chişinău încă din luna august. Autorităţile şi agenţii economici s-au acuzat reciproc, timp în care nu s-a găsit nici un vinovat şi nici o soluţie.

loading...

Comments are closed.