Chișinăul cedează Tiraspolului tot gazul primit de la Gazprom, iar la schimb va primi energie electrică mai ieftină

SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, este analizată opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate.

Mai jos detalii:

• Cantitatea: pentru decembrie, aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept;
• Prețul: 73 USD;
• MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES (tot gazul primit de la ruși);
• CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate;

“Această contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom.

Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată”, a declarat Spînu.

Total
0
Shares
Total
0
Share