Gigantul rus Gazprom, care deține controlul asupra Moldovagaz tergiversează implementarea Pachetului trei energetic care prevede separarea transportului de furnizare. Or, Guvernul a aprobat modificări la lege care obligă Gazprom să implementeze Pachetul trei energetic până în toamna acestui an, scrie Bani.md
„De facto reprezentanții de la Moldovagaz nu acceptă transferul activelor și implementare Pachetului 3. Nu putem la infinit să așteptăm când Gazprom va accepta separarea, de asta propunem să modificăm cadrul normativ ca din 10 septembrie să facem o trecere rapidă și lină. În caz că Gazprom nu depune documentele de cerificare la timp să putem merge cu implementarea Pachetului energetic”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Ministrul a precizat că în cazul în care Gazprom refuză transferul activelor Moldovatransgaz va fi desemnat un operator independent care va semna un contract de chirie, iar acel operator independent desemnat de ANRE va exercita atribuțiile de operator or independent al sistemului.
Moldovagaz declara anterior că este în imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze „Moldovatransgaz” după modelul Operatorului de Transport Independent (OTI) în conformitate cu deciziile corporative adoptate anterior. „Nu există consensul acționarilor”, spune compania.
Separarea Moldovatransgaz e în întârziere. Anterior conducerea Moldovagaz chiar a declarat că în domeniul gazier Republica Moldova nu a implementat nici măcar prevederile Pachetului Energetic II.
În toamna anului 2021, Secretariatul Comunității Energetice chiar avertiza Guvernul Gavriliţă despre nerespectarea de către aceasta a prevederilor privind separarea și certificarea operatorului său de sistem de transport de gaze Moldovatransgaz.
Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.