Chișinăul cere încetarea presiunilor asupra școlilor cu predare în limba română și eliberarea cetățenilor deținuți ilegal în regiunea transnistreană

Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului au avut astăzi o întrevedere de lucru, La sediul din Bender al Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Potrivit Biroului pentru reintegrare, Oleg Serebrian a readus în vizor problema celor opt instituții de învățământ cu predare în limba română care, în pofida celor convenite anterior, continuă să fie supuse unor presiuni nejustificate din partea Tiraspolului.

Negociatorul principal din partea Chișinăului a subliniat existența barierelor în calea liberei circulații în regiunea transnistreană, în mod special pentru reprezentanții presei și ai sectorului asociativ de pe malul drept al Nistrului. Au fost evocate cazurile recente de îngrădire a circulației pentru un grup de scriitori care intenționau să viziteze Liceul Teoretic ”Alexandru cel Bun” din or. Bender, precum și pentru angajații canalului TV regional Studio-L din or. Căușeni, stopați în mod ilegal de către structurile de forță din regiunea transnistreană.

S-a atras atenția asupra faptului că reprezentanții mass-mediei de pe malul drept al Nistrului trebuie să aibă dreptul de a-și exercita profesia nestingherit în regiunea transnistreană, la fel cum au posibilitatea jurnaliștii de pe malul stâng al Nistrului în perimetrul controlat de autoritățile constituționale.

În contextul lipsei unei dinamici pozitive în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, Oleg Serebrian a cerut încetarea persecutărilor sub paravanul pretinsei lupte cu așa-zisul extremism și a reiterat apelul de a-i pune în libertate pe Ermurachi M., Dimov Al., Derebcinschii S., Pogorlețchii V., Menzarari S., Malîșev A. și alți cetățeni deținuți ilegal de către structurile transnistrene.

S-a discutat, de asemenea, despre impedimentele create artificial de Tiraspol fermierilor din raionul Dubăsari. Un grup de reprezentanți ai deținătorilor de terenuri agricole situate după traseul Camenca – Tiraspol au relatat despre multitudinea de dificultăți cu care aceștia se confruntă ca urmare a măsurilor unilaterale ale structurilor de la Tiraspol și au înaintat o serie de măsuri tehnice pentru depășirea problemelor.

În cadrul reuniunii, Chișinăul a propus inițierea unui dialog pe aspecte ce vizează domeniul datelor statistice și necesitatea racordării metodologiei de colectare și procesare a acestora conform principiilor aplicabile în Uniunea Europeană, inclusiv examinarea oportunității de convocare a experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului.

Reprezentanții politici au convenit asupra necesității de a convoca în perioada apropiată mai multe grupuri de lucru cu participarea experților de la Chișinău și Tiraspol.

Total
0
Shares
Total
0
Share