Chișinăul continuă să cumpere energie de la separatiștii de la Tiraspol, anunță Energocom

Chișinăul continuă să cumpere energie de la separatiștii de la Tiraspol, conform graficului de furnizare pentru luna august 2023, coordonat între compania Moldavskaya GRES (MGRES) și S.A. Energocom.

Conform prognozei de consum a energiei electrice pentru această lună, prezentată de furnizorii serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorii de sistem, volumul total prognozat al necesarului de consum în august, pentru malul drept al râului Nistru, constituie aproximativ 353 mii MWh. Dintre acestea, aproximativ 13 mii MWh vor fi asigurate de centralele electrice de termoficare urbane (CET) și producătorii de energie din surse regenerabile (SER), în timp ce aproximativ 311 mii MWh vor fi achiziționați de la MGRES.

Este de menționat că prețul de achiziție a energiei electrice produsă de MGRES rămâne neschimbat, deoarece achiziția se va face în baza contractului existent, care este valabil până în septembrie 2023 inclusiv.

Restul necesarului de energie electrică pentru luna august va fi acoperit prin achiziția de pe piața de energie a bursei OPCOM din România (RO).

Achiziționarea de energie de la MGRES, o centrală electrică aflată în regiunea separatistă de la Tiraspol, a stârnit controverse politice și economice în Republica Moldova. Această situație continuă să aducă în discuție problematica relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, precum și impactul asupra independenței energetice și stabilității din regiune.

Total
0
Shares
Total
0
Share