Externe

Chișinăul interzice delegației ruse să vină în Moldova la bordul unor avioane militare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul de Externe îi sugerează delegației ruse în frunte cu vicepremierul Dmitrii Rogozin să-și anuleze venirea în Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Sursele Deschide.MD spun că ministrul de Externe, Andrei Galbur i-a înmânat astăzi ambasadorului Rusiei la Chișinău o scrisoare prin care se anunță refuzul Chișinăului ca delegația rusă să traverse spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare care urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol.

Autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizare a avioanelor Forțelor Aeriene Militare a Rusiei în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol în legătura cu lipsa condițiilor necesare în acest sens, fapt despre care partea rusă a fost anunțată anterior de nenumărate ori. Partea moldovenească amintește despre lipsa mecanismului de asigurare a controlului din partea autorităților competente moldovenești asupra activității de zbor care implică folosirea aeroportului din orașul Tiraspol. În acest context, exprimând regretul în legătura cu lipsa unui plan comun de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, autoritățile moldovenești consideră inoportună desfășurarea unor asemenea evenimente în mod unilateral”, se menționează în document.

Ținem să precizăm că în scrisoare nu este pomenit numele lui Dmitrii Rogozin, dar deducem cu ușurință că mesajul îi este inclusiv adresat. Or tot azi, președintele Igor Dodon s-a văzut cu Ambasadorul rus, întâlnire la care a fost anunțat despre intenția lui Rogozin de a veni în Moldova pentru a participa la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru.

Precizăm că, deși nu s-a menționat la nivel oficial, Chișinăul nu permite trecerea militarilor ruși în regiunea transnistreană prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău. Acest fapt a fost confirmat recent de către șeful delegației transnistrene în cadrul Comisiei unificate de Control, Oleg Beleakov. Acesta a declarat pentru „Nezavisimaia Gazeta” că, după ce Ucraina a denunțat acordul de tranzit a militarilor și munițiilor pe teritoriul ucrainean spre Transnistria în 2014 și Chișinăul a început să se opună traversării frontierei prin Aeroport. Cu toate acestea, Misiunea de Pacificare se suplinește din contul localnicilor care dețin cetățenie transnistreană.

loading...

Write A Comment