Actual

Chișinăul și Bucureștiul colaborează pentru a găsi soluții privind crearea punctelor comune de trecere a frontierei dintre Moldova și România

Pinterest LinkedIn Tumblr

Atât autoritățile din R. Moldova, cât și cele din România colaborează pentru a identifica soluții în crearea punctelor comune de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Despre aceasta a precizat vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în platoul TVR Moldova.

Vicepremierul a menționat că acest subiect este abordat constant în discuțiile cu omologul său român.

„Discutăm cu colegii noștri din România și crearea acestor puncte comune la frontieră astfel încât vameșii și Poliția de Frontieră să se afle sub același acoperiș, deci nu vorbim de integrarea bazelor de date și a softului, dar cel puțin să facilităm acest proces. Căutăm soluții care ar fi acceptabile și compatibile atât cu legislația română, cu IT comunitar, soluții se caută”, a precizat Nicu Popescu.

De asemenea, diplomatul a mai menționat că alte poduri noi urmează să fie contruite pe cele două maluri ale Prutului, adițional la podurile care urmează a fi reabilitate.

„Vrem mai multe poduri dintre R. Moldova și România. Da, noi modernizăm, în curând începe construcția podului Iași-Ungheni, dar noi vrem mai multe poduri, vrem să identificăm locația pentru încă trei sau patru poduri noi pe care să le putem construi”, a declarat Nicu Popescu.

Precizăm că, Guvernul României a aprobat în acest an un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. În acest fel, Bucureștiul își onorează angajamentul asumat în cadrul ședinței comune a celor două Guverne, desfășurate, în februarie, la Chișinău.

Acordul prevede acordarea de fonduri ce pot fi alocate pe o perioadă de șapte ani de la intrarea în vigoare a documentului. În acest fel, România continuă să participe la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în sectoare esențiale pentru societate precum energie, transport, mediu, infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independență mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și altele.

loading...

Comments are closed.