Cine a întocmit lista partidelor “pro-europene”? PLDM, PDCM și Platforma DA critică felul cum a procedat CUB-ul lui Igor Munteanu

Astăzi, 9 mai, a avut loc semnarea Declarației partidelor pro-europene cu ocazia Zilei Europei, însă felul în care lista partidelor a fost întocmită a stârnit critici din partea unor formațiuni politice importante din Republica Moldova. Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condusă de Igor Munteanu, a fost responsabilă de elaborarea acestei liste, dar Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDCM) și Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA) au criticat modul în care s-a procedat.

Cinci partide au semnat Declarația partidelor pro-europene, prin care susțin ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova și se angajează să promoveze valorile și principiile europene. Aceste partide sunt CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare), Partidul Liberal, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul „Puterea Oamenilor” și Partidul Verde-Ecologist.

Liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a declarat că a aflat despre semnarea Declarației prin presă și că nu a fost invitat la acest eveniment. Vlad Filat, fondatorul PLDM, a avut aceeași experiență și a luat cunoștință de semnarea Declarației tot din presă.

Dragoș Galbur: “Suntem tineri și nu suntem luați în serios probabil. Fapt care denotă că majorității politicienilor nu le pasă de părerea tinerilor din Republica Moldova. Dacă cineva vede în Mihai Ghimpu un partener mai de încredere decât PNM, le urăm mult succes!”

Vlad Filat: “Având în vedere partidele semnatare ale respectivei Declarații, pot spune că este un artificiu fără valoare în consolidarea parcursului european. Republica Moldova cu siguranță are nevoie de un pact serios, așa cum am propus de mai multe ori, care să consolideze întreaga societate într-un proces deloc ușor de integrare în UE. Afirm cu tărie și încredere însă că reunificarea cu România ar fi mai aproape, decât obținerea calității de membru cu drepturi depline a Uniunii Europene.”

Ion Chicu, președintele Partidului pentru Dezvoltarea și Consolidarea Moldovei, a afirmat că, în ciuda faptului că se afla în Scuarul Europei în momentul semnării Declarației, nu a fost invitat să o semneze. Această lipsă de invitație a stârnit nemulțumirea sa.

“Nu, n-am fost invitați, deși în acel moment când declarau ei asta, noi eram cu toți colegii în Scuarul Europei! Probabil, i-a oprit faptul, că eram mai mulți ca ei… Noi, susținem integrarea europeană a țării, bineînțeles. Mă tem, însă, că ieri Maia Sandu le-a dat-o cu “listă închisă” de semnatari”, a declarat Chicu.

Dinu Plîngău, președintele Platformei DA, a declarat că partidul pe care îl conduce nu consideră necesar să-și reconfirme angajamentul pro-european prin semnarea Declarației, considerând acest demers ca fiind o tactică de PR politic. Platforma DA consideră că faptele și acțiunile concrete sunt cele care contează în ceea ce privește angajamentul european al unui partid.

“Platforma DA ca partid politic este prin definiție un partid pro-european, acest deziderat îl avem în programul politic, în statut și în acțiuni. Noi nu avem nevoie să reconfirmăm prin declarații acest deziderat de dragul PR-ului politic, deși, considerăm că este nevoie de un efort comun al întregii clase politice pentru a face ireversibilă calea noastră spre integrarea europeană, doar că acest efort trebuie să se materializeze prin acțiuni concrete și lucru cu cetățenii din zonele abandonate de mesagerii integrării europene”, a spus Plîngău pentru Radar Politic.

Semnarea Declarației partidelor pro-europene cu ocazia Zilei Europei a generat astfel critici și controverse în spațiul politic din Republica Moldova, iar felul în care lista partidelor semnatare a fost întocmită a ridicat semne de întrebare cu privire la transparența și echidistanța procesului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share